Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
22.12.2020 08:35

Správa TANAP-u rešpektuje posun zonácie na budúci rok


Na archívnej snímke zasnežený Kriváň a ďalšie štíty Vysokých Tatier. Snímka zdroj: (tasr).


Správa Tatranského národného parku (TANAP) rešpektuje rozhodnutie vlády o posunutí zonácie na budúci rok. Mesto Vysoké Tatry to považuje za "ďalší odklad pravidiel".


Reagovali tak na vládu, ktorá formálne zrušila ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi úlohu o vyhlásení zonácie TANAP-u a presunula ju na ďalší rok.

„Pokiaľ sa v najbližšej dobe podarí pripraviť pánom ministrom avizované legislatívne prostredie novelou zákona, bude to pre nás oveľa lepšia pozícia na reštart v obnovení rokovaní so súkromnými vlastníkmi lesov,” povedal riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Mesto Vysoké Tatry posunutie vníma ako ďalší odklad pravidiel, ktoré je potrebné zadefinovať na území národného parku. „V praxi je podstatné realizovať jednotlivé riešenia, nielen o nich hovoriť," poznamenala hovorkyňa Daniela Birková.

Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR vraví, že zonácia TANAP-u aj Muránskej planiny je dlhodobá a komplikovaná záležitosť. Presný termín vyhlásenia ochranári povedať nevedeli. Pri procese schvaľovania je problémom súhlas všetkých zainteresovaných, uviedla pre TASR  manažérka pre komunikáciu ŠOP SR Anna Weissová.

Rokovania v prípade zonácie TANAP-u boli pozastavené v roku 2019. Dôvodom boli neustále meniace sa požiadavky zo strany vlastníkov a obhospodarovateľov. Prerokovanie pripomienok je limitované aj kapacitami okresných úradov, odôvodňuje envirorezort k zrušenie úlohy.

Novú zonáciu TANAP-u sa pokúsil prijať už prvý kabinet Roberta Fica. Proti návrhu sa však zdvihla vlna kritiky. Práce na zonácii sa opäť rozbehli po obnovení envirorezortu počas pôsobenia Ivety Radičovej. Exminister za Most-Híd József Nagy však po páde vlády v roku 2012 oznámil, že túto otázku bude musieť doriešiť nová garnitúra. Nepodarilo sa to nakoniec ani tej a zonáciu nedokončil Peter Žiga ani László Sólymos. Proti urýchleniu zonácie TANAP-u bola napríklad Asociácia slovenských kúpeľov.

Cieľom zonácie TANAP-u je nastaviť jasné pravidlá pre všetkých – pre ochranu prírody, pre vlastníkov pozemkov, pre cestovný ruch, pre obce a mestá aj pre podnikateľov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.11.2020
Aktivisti spustili petíciu za zastavenie výstavby v Demänovskej doline
Občianske združenie (OZ) pre Dolinu zverejnilo v stredu petíciu za okamžité zastavenie výstavby a reguláciu dopravy v Demänovskej doline. Spustilo ju v spolupráci s iniciatívou My sme les, Asociáciou prírodného turizmu a s podporou ďalších organizácií.
viac
08.01.2021
ZMOS adresovalo rezortu pôdohospodárstva zásadné pripomienky kvôli pozemkom
ZMOS adresovalo Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zásadné pripomienky k navrhovaným zmenám v nariadení vlády SR, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o podmienkach prenajímania, predaja, zámeny a nadobúdania nehnuteľností Slovenským pozemkovým fondom v znení neskorších predpisov.
viac
15.01.2021
Agrorezort vníma krajinu v jej jedinečnej celistvosti
Ministerstvo životného prostredia predložilo koncom roka 2020 do medzirezortného pripomienkového konania návrh Vyhlášky, ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny.
viac
23.07.2021
Odborná diskusia k reforme ochrany prírody
Ministerstvo životného prostredia spolu s ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR rozbehlo odborné diskusie po slovenských národných parkoch k systémovým zmenám v ochrane prírody, najmä k prevodu správy štátnych lesných pozemkov v národných parkoch pod správu Štátnej ochrany prírody SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %