Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
19.11.2020 03:40

Aktivisti spustili petíciu za zastavenie výstavby v Demänovskej doline


OZ pre Dolinu.


Občianske združenie (OZ) pre Dolinu zverejnilo v stredu petíciu za okamžité zastavenie výstavby a reguláciu dopravy v Demänovskej doline. Spustilo ju v spolupráci s iniciatívou My sme les, Asociáciou prírodného turizmu a s podporou ďalších organizácií.


Vyzýva v nej verejnosť, aby podporila dve požiadavky s cieľom zastaviť devastáciu prírody v Demänovskej doline.     

„Ako obyvatelia Liptova a ľudia, ktorým dolina prirástla k srdcu, sme sa viac nemohli pozerať, ako si v Demänovskej doline devastujeme cennú krajinu, unikátny jaskynný systém, ohrozujeme podzemné vody, ktoré sami pijeme, a hlukom neutíchajúcej premávky prehlušujeme zvuky prírody. Áno, Demänovská dolina má byť miestom pre turistu či lyžiara, ale betónové mesto tu nemá miesto,” zhodnotil predseda OZ pre Dolinu Pavel Herich.      

Petícia adresovaná kompetentným orgánom verejnej moci ponúka konkrétne riešenia dvoch závažných environmentálno-spoločenských problémov v Demänovskej doline. V rámci problému rozsiahlej výstavby v doline ako súčasti Národného parku Nízke Tatry petičiari navrhujú vyhlásenie dočasnej stavebnej uzávery. V rámci aktuálnych príprav nového územného plánu obce vyhlasovatelia petície požadujú zredukovať rozsah plánovanej zástavby na súčasný zastavaný stav. Pravidelne kolabujúcu dopravu navrhujú vyriešiť celoročnou nízkoemisnou verejnou osobnou dopravou.     

„To, čo dnes vidíme v Demänovskej doline, nemá s udržateľným cestovným ruchom, ktorý očakáva každý zahraničný návštevník národného parku, nič spoločné. Holorubná ťažba, poľovnícke posedy, megalomanský rekreačný development bez akýchkoľvek limitov únosnosti sú neprijateľným javom a vysielajú tú najhoršiu správu o stave našej krajiny,” zdôraznila Iveta Niňajová z Asociácie prírodného turizmu.      

OZ pre Dolinu vzniklo v roku 2020 s cieľom prispieť za podpory verejnosti k riešeniam problémov ochrany prírody a neregulovaného turizmu v Demänovskej doline. Tá je jedným z prírodne najvzácnejších území Slovenska. Demänovské jaskyne predstavujú náš najdlhší jaskynný systém. V kaňone Demänovky sa nachádza vyše 300 jaskýň s dĺžkou 80 kilometrov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2020
Sever Slovenska má krásne prírodné scenérie s ropou i vodopádmi
Žilinu nazvali v minulosti básnici "perlou na Váhu". Má bohatú históriu, prežila zničujúci požiar, zemetrasenie i mor. Dnes je štvrtým najväčším slovenským mestom obklopeným malebnými zákutiami Kysúc či Malej Fatry.
viac
09.12.2020
ZMOS adresovalo osem zásadných pripomienok rezortu životného prostredia
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu životného prostredia osem zásadných pripomienok, ktorými reagovalo na návrh vyhlášky, ktorá súvisí so zákonom o ochrane prírody a krajiny.
viac
15.12.2020
Novela zákona o ochrane prírody pomôže predísť obrovskej pokute
Ministerstvo životného prostredia chystá novelu zákona o ochrane prírody. Priniesť by mala dočasnú stavebnú uzáveru národných parkov či vyššie odmeny pre súkromných urbárnikov.
viac
22.12.2020
Správa TANAP-u rešpektuje posun zonácie na budúci rok
Správa Tatranského národného parku (TANAP) rešpektuje rozhodnutie vlády o posunutí zonácie na budúci rok. Mesto Vysoké Tatry to považuje za "ďalší odklad pravidiel".
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %