Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
04.02.2021 09:20

Športové kluby v Nitre môžu žiadať o dotácie


Ilustračná snímka.


Športové kluby v Nitre môžu aj tento rok získať od mesta dotáciu na svoju činnosť. Radnica už zverejnila výzvy na predkladanie žiadostí, ktoré musia kluby podať najneskôr do 28. februára.


Mesto má na činnosť športovcov pripravených 600 000 eur. Túto sumu však ešte musí schváliť zastupiteľstvo na svojom rokovaní vo štvrtok 4. februára. „Okrem toho budeme schvaľovať dotácie, nie len pre šport, ale aj na kultúru, ochranu kultúrnych pamiatok, sociálnu oblasť a školstvo. Bude to v takej výške ako vlani, teda približne do jedného milióna eur. Veľmi ma teší, že sme napriek covidovým ťažkostiam a zníženým príjmom udržali tento štandard,” uviedol viceprimátor Daniel Balko.

Radnica má na prideľovanie dotácií pre športovcov vypracovaný bodovací systém, na základe ktorého sa prepočítava výška podpory, ktorú kluby od mesta napokon dostanú. „Podanie žiadosti neznamená automaticky nárok na dotáciu. Tá je riadne prepočítaná. Nastavili sme jasné pravidlá, takže vieme, že podporujeme športy, ktoré vychovávajú mládež a dorast, ktoré dosahujú kvalitné výsledky, určili sme, ktoré zo športov sú strategické... Okrem toho každý rok počúvame aj samotné kluby a pýtame sa, čo podľa nich treba vylepšiť, aby bol výpočet korektný. Myslím, že sa naozaj blížime k optimálnemu výpočtu dotácií, na základe ktorého dostanú kluby to, čo im prináleží,” vysvetlil Balko.

Ako zdôraznil, peniaze určené na dotácie nie sú jediným zdrojom, z ktorého sa šport v Nitre financuje. Ďalšie peniaze idú aj do športovej infraštruktúry, či na preplácanie energií v telocvičniach a ďalších športoviskách. „Na tieto účely sa už peniaze v rozpočte na rok 2021 vyčlenili. Mesto chce okrem toho čerpať aj deväťmiliónový úver, kde sú tiež prostriedky, ktoré chceme využiť na financovanie športovej infraštruktúry,” dodal Balko.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.02.2021
Žiadosti o dotácie z Fondu PRO Senica možno podať do konca februára
Mestské zastupiteľstvo v Senici na svojom zasadnutí schválilo rozpočet, ktorý počíta s vyplácaním dotácií z Fondu PRO Senica v rovnakej výške, aká bola nastavená v minulom roku, čo predstavuje sumu 140 000 eur. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.
viac
09.03.2021
Nitra poskytne dotácie na aktivity v sociálnej oblasti
Mesto Nitra poskytne v roku 2021 dotácie určené na sociálnu oblasť a podporu verejného zdravia. Uchádzať sa o ne môžu fyzické i právnické osoby, ktoré pôsobia na území mesta.
viac
09.04.2021
Žilina podporí športové kluby a jednotlivcov sumou 550 000 eur
Žilinská samospráva podporí tento rok šport celkovou sumou 550 000 eur. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka je pre žilinské športové kluby v rozpočte vyčlenených celkom 450 000 eur. Celková výška športových dotácií na podporu vrcholového športu je na rok 2021 vo výške 100 000 eur.
viac
04.06.2021
Nitra poskytne dotácie na zážitkovú včeláreň i rozšírenú 3D realitu
Mesto Nitra podporí tento rok cestovný ruchu dotáciami v hodnote 20 000 eur. Celkovo sa o financie z mestského rozpočtu uchádzalo 15 projektov, mestskí poslanci sa z nich rozhodli podporiť sedem.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %