Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
23.06.2020 03:00

Spišské Podhradie investuje do cestovného ruchu


Snímka zdroj: (tasr).


Opatrenia súvisiace s pandémiou nového koronavírusu sa postupne na Slovensku uvoľňujú a straty, ktoré vyvolali, počítajú aj samosprávy. Tie si však v súčasnosti uvedomujú, aký prínos by mohol mať cestovný ruch pre slovenské mestá a obce.


Na turizmus stavilo aj mestečko Spišské Podhradie. Práve k nemu patrí historický vláčik Hanička. Primátor mesta Michal Kapusta v relácii Samospráva tu a teraz v televízii Tablet TV konštatoval, že vláčik je jednou z investícií samosprávy do cestovného ruchu.

Nestáva sa bežne, aby si mesto kúpilo vlak. Vo vašom prípade to však bolo inak. Prečo takéto rozhodnutie?     

- My sme sa rozhodli zachovať vlakové spojenie Spišské Podhradie – Spišské Vlachy, ktoré fungovalo od roku 1894. To bolo ukončené v roku 2012 a hľadali sme možnosti, ako ho zaviesť späť. Išli sme cez petície, ale neboli sme úspešní. Žiaľ, nevychádzali čísla a ekonomika, my si to uvedomujeme. Dôležitými sa stali stretnutia starostov s predstaviteľmi rezortu kultúry i dopravy. Padol návrh, aby sme si kúpili vlak. Najskôr sme si mysleli, že si z nás niekto robí dobrý deň. Dostali sme ponuku, aby sme si kúpili vlak za 2000 eur a zastupiteľstvo to schválilo. Problémom však bolo, kto bude ten vlak ovládať a servisovať. Našli sme však penzistov železničiarov, ktorí vraveli, že do toho pôjdu.

Tie skutočné investície sa začali až po samotnej kúpe vláčika?

- S ministerstvom dopravy sme sa dohodli, že mesto zaplatí tzv. vlakokilometre, nejaké euro za kilometer, ktorý vlak prejde na tejto trati, čo je asi 10 kilometrov. Stále sme však rozmýšľali o tom, aby tento vláčik fungoval pre cestovný ruch a nie na zvážanie ľudí do práce. Aby sa napríklad ľudia dostali z hlavnej trate bližšie k Spišskému hradu, tam chodí ročne nejakých 230 000 návštevníkov. Prišli však problémy s poistením vlaku, bolo ho treba opraviť. Chlapi z Klubu železničných historických vozidiel v Poprade stroj rozobrali, urobili generálku, nastriekali a vdýchli život tejto atrakcii. No a potom sme museli kúpiť pre vláčik aj garáž, koľajnice a výhybku.

Ako teda ten vlak premáva?

- Fungujeme už štvrtý rok v mesiacoch jún, júl a august počas víkendov na trati Spišské Podhradie – Spišské Vlachy. Sprievodkyne vo vlaku predávajú suveníry z nášho regiónu a vo vagóne ide spot o zaujímavostiach nášho kraja. Stále na sebe pracujeme a chceme k tomuto vláčiku ešte vymyslieť ďalšie veci, aby bol atraktívnejším hlavne pre deti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.04.2019
Gemerský expres ponúka spoznávanie krás regiónu
Košice a gemerský región prepojí mimoriadny turistický vlakový spoj – Gemerský expres. Každú sobotu od 4. mája do 22. júna odvezie cestujúcich po tratiach, po ktorých už osobné vlaky nejazdia.
viac
14.01.2021
Ministerstvo dopravy spracovalo cez schému pomoci 11 miliónov eur
Do 12. januára prijalo Ministerstvo dopravy cez portál Slovensko.sk približne 3500 žiadostí o kompenzáciu výpadku príjmov v cestovnom ruchu pre pandémiu koronavírusu. Zo 100 miliónového balíka k rovnakému dátumu spracovali a postupne na účty oprávneným prijímateľom posielajú 11 391 503,66 eur.
viac
07.07.2021
Domáci turizmus podporia mimoriadne letné vlaky
Ministerstvo dopravy a výstavby podporí aj tento rok letnú turistickú sezónu mimoriadnymi letnými vlakmi. 58 vlakov ZSSK bude jazdiť na 12 linkách do vybraných turistických lokalít naprieč celým územím Slovenska.
viac
03.11.2021
Stále je možné žiadať o pomoc v cestovnom ruchu a gastre
Ministerstvo dopravy a výstavby SR v rámci schém pomoci v cestovnom ruchu a gastre vyplatilo dodnes už viac ako 120 miliónov eur približne 14-tisíc podnikateľom. Pomoc vo forme priamych grantov naďalej pokračuje, rezort momentálne analyzuje spôsoby, ako pomôcť podnikateľom aj v jesenných mesiacoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %