Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.10.2021 03:40

Špania Dolina - tri ďalšie jedinečnosti prírodného turizmu


Špania dolina


V bývalej baníckej dedinke, v Španej Doline, 7 km od Banskej Bystrice, pribudli od 2. októbra 2021 tri nové pozoruhodné turistické jedinečnosti, ktoré smelo môžeme zaradiť k prírodnému a udržateľnému turizmu.


Prvou z nich sú informačné tabule na ktorých sú uvedené informácie o „Špaňodolinskom banskom vodovode“ a o „stupe“ – baníckom zariadení na drvenie horniny. Texty na tabuli sú napísané v lsovenčine a angličtine a s výstižnými obrázkami. Nájdete ich umiestnené na západnej stene Baníckej krčmy v centre obce.

Druhou zaujímavosťou je replika stupy, ktorá bola uvedená do prevádzky za asistencie špaňodolinských permoníkov. Ako stupa pracuje? To všetkým prítomným ukázal permoník Radko, ktorý na pokyn riaditeľa Špaňodolinskej historickej školy spustil vodu, ktorá zhora úzkym žľabom pritiekla na vodné koleso, a to sa silou vody točilo.

Tretia turistická zaujímavosť je „Náučný chodník BANSKOU DOLINOU“, ktorý je súčasťou 1. etapy Barborskej cesty. Nachádzajú sa na ňom informačné tabule a chodník návštevníkov dovedie do obce Špania Dolina. Okrem prírodného typu horského reliéfu návštevníci z tohto chodníka uvidia aj antropogénne formy reliéfu po bývalej banskej činnosti, ako napr. haldy systém odvodňovacích a  prívodných kanálov, či bezpečné odkaliská, ktoré sú pravidelne monitorované pracovníkmi Rudných baní, š.p. a Slovenského vodohospodárskeho podniku, š.p. Viaceré pôvodné banícke obydlia s obytnou funkciou sa zmenili na rekreačnú funkciu.

Tri ďalšie jedinečnosti prírodného turizmu - Špania Dolina (stredné Slovensko).

 

Autor: Zdroj: ewobox.sk, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.01.2018
Fašiangové bursovanie Španej Doline
Fašiangový sprievod bursovníkov starobylou baníckou dedinou v nedeľu prilákal na námestie do Španej Doliny v okrese Banská Bystrica okolo 200 ľudí. Niektorí z nich sa pridali k folklórnemu súboru Poničan z Poník, ktorý v maskách, so spevom a tancom obchádzal tamojšie domy.
viac
23.02.2019
Špania Dolina: Fašiangové zvyky predvádzali folkloristi z iných obcí
Pampúchy, klobása a slivovica boli v sobotu najčastejšou ponukou obyvateľov starobylej Španej Doliny pri vítaní fašiangových "bursovníkov". Tradíciu fašiangov obnovila v tejto obci nad Banskou Bystricou skupina nadšencov z Občianskeho združenia Zvyky a tradície pred šiestimi rokmi.
viac
22.11.2021
V Španej Doline sprístupnia banský prekop vedúci do osady Piesky
V obci Špania Dolina v Banskobystrickom okrese verejnosti sprístupnia 1,6 kilometra dlhý banský prekop vedúci do osady Piesky.
viac
17.02.2023
V Š. Doline idú opravovať cestu, turisti na autách budú parkovať na kraji obce
Domáci i zahraniční návštevníci starobylej Španej Doliny sa budú musieť počas nadchádzajúcej turistickej sezóny prispôsobiť obmedzeniam v doprave, ktoré súvisia so sanáciou havarijného stavu cesty pri vstupe do obce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %