Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
29.01.2018 10:02

Fašiangové bursovanie Španej Doline


Snímka zdroj: www.spaniadolina.sk


Fašiangový sprievod bursovníkov starobylou baníckou dedinou v nedeľu prilákal na námestie do Španej Doliny v okrese Banská Bystrica okolo 200 ľudí. Niektorí z nich sa pridali k folklórnemu súboru Poničan z Poník, ktorý v maskách, so spevom a tancom obchádzal tamojšie domy.


   "Fašiangový sprievod obcou mal u nás kedysi tradíciu. Neskôr sa od neho upustilo a opäť sme ho obnovili pred piatimi rokmi," povedala TASR pracovníčka obecného úradu Anna Šlauková.       Keďže Špania Dolina má vlastných obyvateľov málo, organizátori z úradu a občianskeho združenia Zvyky a tradície si každoročne volajú niektorý folklórny súbor, ktorý do obce prinesie vlastné predstavy o fašiangových zvykoch a pôstnom čase.      

 "Folkloristi chodia od domu k domu, domácim povinšujú a povykrúcajú ich. Ľudia im za to dajú výslužku a všetci si spolu zaspievajú," priblížila podujatie Šlauková.      

 Nakoniec sa domáci a hostia stretli na námestí, kde bolo pripravené občerstvenie a pravé špaňodolinské pampúchy.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.02.2019
Špania Dolina: Fašiangové zvyky predvádzali folkloristi z iných obcí
Pampúchy, klobása a slivovica boli v sobotu najčastejšou ponukou obyvateľov starobylej Španej Doliny pri vítaní fašiangových "bursovníkov". Tradíciu fašiangov obnovila v tejto obci nad Banskou Bystricou skupina nadšencov z Občianskeho združenia Zvyky a tradície pred šiestimi rokmi.
viac
13.10.2021
Špania Dolina - tri ďalšie jedinečnosti prírodného turizmu
V bývalej baníckej dedinke, v Španej Doline, 7 km od Banskej Bystrice, pribudli od 2. októbra 2021 tri nové pozoruhodné turistické jedinečnosti, ktoré smelo môžeme zaradiť k prírodnému a udržateľnému turizmu.
viac
17.02.2023
V Š. Doline idú opravovať cestu, turisti na autách budú parkovať na kraji obce
Domáci i zahraniční návštevníci starobylej Španej Doliny sa budú musieť počas nadchádzajúcej turistickej sezóny prispôsobiť obmedzeniam v doprave, ktoré súvisia so sanáciou havarijného stavu cesty pri vstupe do obce.
viac
19.01.2024
Fašiangové i pôstne obdobie v obciach pravnianskej doliny
Fašiangové i pôstne obdobie v obciach pravnianskej doliny na hornej Nitre bude opäť patriť Zimným slávnostiam Hornonitria. Jubilejný 20. ročník slávností od 2. februára do 17. marca už tradične ponúkne cyklus siedmich podujatí venovaných ľudovej kultúre regiónu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %