Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
11.04.2022 12:35

Smart zberný dvor pomohol Domaniži zlepšiť triedenie


Na snímke obecná bytovka (vľavo) s detským ihriskom v areáli futbalového ihriska v Domaniži. Snímka zdroj: (tasr).


Zavedenie elektronickej evidencie odpadu z domácností v Domaniži (okres Považská Bystrica) pomohlo zlepšiť triedenie. Starosta František Matušík zhodnotil, že išlo o prelomový krok. Za rok v obci zvýšili mieru triedenia z 31 na vyše 50 percent.


Evidencia odpadu na zbernom dvore najskôr fungovala formou štítkov s QR kódmi, ktoré obyvateľom pri odovzdaní odpadu pracovník naskenoval do systému. Začiatkom tohto roka ich vymenili za modernejšie a efektívnejšie odpadové kartičky. "Z pohľadu obce aj obyvateľov ide o praktickejšie riešenie. Navyše v porovnaní s pravidelnou dotlačou pôvodných štítkov je aj šetrnejšia k životnému prostrediu a v neposlednom rade je pre obce ekonomicky výhodnejšia," priblížil Matušík.

Fungovanie zberného dvora sa podľa zástupcov samosprávy zjednodušilo, efektívnejšie sú aj administratívne procesy evidencie odpadu. Podľa starostu sa zlepšilo aj správanie obyvateľov. "Už samotný zberný dvor vytvoril predpoklady k tomu, že ľudia triedili odpad viac a nevzniká nám toľko nelegálnych skládok. Zavedenie elektronickej evidencie zvýšilo u obyvateľov motiváciu triediť odpad," uviedol. Výsledkom bolo, že stanovili spravodlivejšie miestne poplatky pre jednotlivé domácnosti.

Domaniža má približne 1500 obyvateľov. Bola prvou obcou v okrese Považská Bystrica, ktorá koncom roka 2020 zaviedla evidovanie odpadu z domácností. V obci sa elektronicky eviduje zmesový komunálny odpad a tiež triedené odpady - plasty, papier, tetrapaky a kovy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2016
Hornonitrianska obec chce zriadiť zberný dvor
Zberný dvor, na ktorom by umiestňovali jej obyvatelia rôzne druhy odpadov, plánuje zriadiť na svojom území obec Jalovec v okrese Prievidza. Náklady na realizáciu svojho zámeru odhadla na 10 000 eur.
viac
11.10.2019
Zážitkový program Zberný dvor má motivovať žiakov základných škôl
Motivovať k zodpovednému nakladaniu s odpadom a ochrane životného prostredia je cieľom zážitkového programu Zberný dvor, ktorý pre žiakov druhého až šiesteho ročníka základných škôl pripravil odbor životného prostredia Mestského úradu (MsÚ) v Žiline.
viac
19.02.2020
Mesto pripravilo zmeny, ktoré zoptimalizujú zber komunálneho odpadu
Mesto Levice pripravilo zmeny v oblasti zberu objemného a zeleného odpadu. Cieľom zmien je optimalizácia zberu komunálneho odpadu z územia mesta.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %