Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
09.02.2017 08:35

Slovensko zúfalo málo recykluje komunálny odpad


V triedení a recyklácii je Slovensko na chvoste Európskej únie.


Slovensko recykluje 14,9 percenta komunálnych odpadov, čo je podstatne menej ako Česko (29,7 %), Maďarsko (32,2 %) či Poľsko (42,5 %) nehovoriac o Slovinsku (54,1 %). Vyplýva to z najnovšej štatistiky Eurostatu (Štatistického úradu Európskych spoločenstiev) za rok 2015.


Menej ako Slováci recyklujú v EU iba Malťania (6,3 %). V roku 2020 by SR mala dosiahnuť 50-percentnú úroveň recyklácie.

Podľa predpokladov najvyššie priečky v percente recyklácií obsadili Nemci (66,1 %), Rakúšania (56 %), Švajčiari (52,7 %) či Holanďania (51,7 %), ktorí sa predovšetkým pričinili o priemer EU (45 %).

Na rovnakej, predposlednej priečke, sa Slovensko v štatistikách Eurostatu umiestnilo aj v rokoch 2012 – 2014. Trochu optimistickejšie vyznieva, že percento recyklovaného komunálneho odpadu sa medziročne zvýšilo z 10,3 percenta v roku 2014 na spomínaných takmer 15 percent. Aj z tohto trendu možno posudzovať konštatovanie šéfa envirorezortu Lászlóa Sólymosa z vlaňajšej jesene, že recyklácia komunálneho odpadu na Slovensku je už na hranici 20,1 percenta. „Rozdielnosť v číslach Eurostatu a ministerstva je spôsobený odlišným spôsobom výpočtu. Obe však zďaleka nedosahujú ciele nastavené pre rok 2020,“ hovorí Silvia Nosálová z organizácie zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK , ktorá má na starosti financovanie triedeného zberu.

 

Pre vysvetlenie: Triedenie odpadov ešte nie je recyklácia

Recyklácia je proces opätovného využitia predtým už použitých materiálov a produktov (napr. recyklácia papiera, farebných a ostatných kovov, skla, plastov a pneumatík,...). Recyklácia zabraňuje plytvaniu zdrojov, šetrí spotrebu surových prírodných materiálov, redukuje množstvo uskladnených odpadov a spotrebu energie, čím prispieva k znižovaniu emisií skleníkových plynov oproti použitiu surových materiálov.

Triedený zber komunálneho odpaduje činnosť, pri ktorej sa oddelia zložky komunálnych odpadov (zákon č. 79/2015 Z.z). Je založený na uvedomelej činnosti občanov, ktorí primárne triedia príslušné suroviny. Občan je povinný triediť zo zákona a obec je povinná vytvoriť podmienky na separovanie vhodným systémom.

Z uvedeného vyplýva, že obce môžu vytriediť určité množstvá skla, plastov, papiera či bioodpadov, ale to ešte neznamená, že tento odpad bol zrecyklovaný, teda poslúžil ako surovina na nové výrobky.

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2017
O zálohovaní plastových fliaš a plechoviek envirorezort neuvažuje
Veľká Británia, podobne ako pred ňou aj jednotlivé štáty EÚ, vášnivo diskutuje o zálohovaní plastových fliaš a plechoviek. Ako túto diskusiu vníma Ministerstvo životného prostredia SR?
viac
18.03.2017
Európa nechce skládky odpadu (ani na Slovensku)
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) veľkou väčšinou hlasov odporučili 14. marca členským štátom EU zmeny v legislatíve, podľa ktorých by mali do roku 2030 zvýšiť podiel odpadu určeného na recykláciu zo súčasného priemeru 44 na 70 percent.
viac
29.07.2017
Envirorezort a ZMOS optimalizujú výšku poplatkov za skládkovanie
„Prezradiť definitívnu výšku pripravovaného zvýšenia poplatkov za skládkovanie komunálnych odpadov je v tejto chvíli predčasné,“ konštatoval pre Obecné noviny Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP).
viac
15.11.2021
Slovenské potraviny patria medzi najkvalitnejšie
Slovenské potraviny patria medzi najkvalitnejšie v porovnaní s členskými štátmi EÚ a krajinami tretieho sveta. Vyplýva to zo správy, ktorú za rok 2020 spracovalo Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum spolu s Výskumným ústavom potravinárskym.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %