Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
17.04.2019 08:10

Slováci môžu hlasovaním podporiť slovenský projekt v Bruseli


Limonka Gmelinova uhorská


Slaniská a pieskové duny patria nielen na Slovensku medzi najviac ohrozené biotopy. Ich vznik podporil človek – kosením a pasením po stáročia sa rôzne druhy rastlín a živočíchov prispôsobili na extrémne podmienky. Opúšťanie tradičných foriem hospodárstva spôsobilo ubúdanie vzácnych foriem života.


A tak opäť musel nastúpiť človek. Projekt na záchranu slanísk a pieskových dún bol realizovaný na Podunajsku a podporila ho Európska Komisia. Tá ho teraz vybrala medzi 5 najlepších projektov v kategórii Príroda. Jednou z cien je aj tzv. LIFE Citizen´s Prize, ktorá umožňuje verejnosti hlasovať o najlepší projekt.

„Projekt záchrany slanísk a pieskových dún pozostával z niekoľkých fáz. Pre každé z 15 území európskeho významu sme najprv navrhli správny spôsob obnovy, nakoľko boli v nepriaznivom stave a niektoré aj na pokraji vyhynutia. Kľúčová aktivita bola oživenie procesu zasoľovania – vytvorili sme „slané ostrovy“. Na 33 mikrolokalitách o celkovej ploche 2 hektáre sme odstránili vrchnú vrstvu pôdy, čo podporilo zrážanie solí z podzemnej vody na povrchu. Na Kamenínskom slanisku sme zasypali hlboký odvodňovací kanál v dĺžke 450 m. Následne sa pozemky odkupovali alebo sme ich získavali do dlhodobého prenájmu a pokračovali sme s takzvaným „obnovným manažmentom“. Odstraňovali sme náletové či nežiaduce dreviny, lokality sme mulčovali a zabezpečili kosbu alebo pastvu. Týmto spôsobom sa podporila obnova biotopov so slanomilnou vegetáciou a druhmi živočíchov na ňu viazaných,“ približuje Viera Šefferová z Inštitútu DAPHNE.

„Projekt skončil v roku 2017 a môžeme skonštatovať, že sa nám podarilo zabezpečiť dlhodobú ochranu vzácnych území a v spolupráci s obcami, miestnymi poľnohospodármi a úradmi obnoviť záujem o ich obhospodarovanie. To je pre zachovanie slanísk a viatych pieskov kľúčové. Druhy ako limonka Gmelinova uhorská, gáfrovka ročná a loboda pobrežná tak ostávajú naďalej súčasťou slovenskej prírody. Tešíme sa, že projekt PANNONICSK si všimla aj Európska Komisia a nominovala ho na prestížne ocenenie v oblasti ochrany prírody - LIFE Award ako jeden z piatich v Európe. Navyše, ako jeden z troch je nominovaný na cenu LIFE Citizens Prize, ktorú vyberá verejnosť. Slováci môžu náš projekt podporiť hlasovaním https://www.lifeawards.eu/  hovorí Monika Chrenková z Inštitútu DAPHNE.

Kontakt: Mgr. Monika Chrenková, chrenkova@daphne.sk,  02/ 455 240 19

Doplňujúce informácie:

- Viac informácii o projekte nájdete na: www.daphne.sk/pannonicsk a www.perlypodunajska.sk , v rokoch 2011 až 2017 ho realizoval Inštitút aplikovanej ekológie DAPHNE v spolupráci s Bratislavským regionálnym ochranárskym združením a Štátnou ochranou prírody SR.

- Projekt bol realizovaný v 15 územiach európskeho významu Natura 2000 (11 slaniskových lokalít a 4 lokality s výskytom viatych pieskov), ktoré sa nachádzajú v okresoch Nové Zámky, Komárno a Šaľa. V rámci projektu sa odkúpilo 78,3 ha pozemkov s výskytom slaniskových a pieskových biotopov. Do dlhodobého prenájmu bolo získaných 20,6 ha pozemkov slanísk a 6,9 ha biotopov pieskov.

- Obnovný manažment slanísk spočíval v odstránení náletových drevín, mulčovaní, bránení a kosení na výmere 380 ha. K zlepšeniu hydrologického režimu na Kamenínskom slanisku prispelo odstránenie, resp. zasypanie odvodňovacieho kanála v dĺžke 450 m, na čo sa použilo cca 5 000 m3 zeminy.

- Obnovný manažment viatych pieskov pozostával z odstránenia nežiaducich drevín, najmä agátov, kríkov, mulčovania, bránenia a kosenia na ploche 16,9 ha. Zlikvidovanie inváznej dreviny – pajaseňa žliazkatého, ktorý vo významnej miere ohrozuje biotopy a druhy viatych pieskov, bolo zabezpečené na projektových lokalitách Čenkov (na výmere 122,78 ha) a Nesvadské piesky – časť Líščie diery (na výmere 0,22 ha).

- V rámci projektu bola pastva obnovená na ôsmich lokalitách slanísk a troch lokalitách viatych pieskov, spolu na 350 ha. Motivácia miestnych poľnohospodárov bola zabezpečená projektovými investíciami do pasienkovej infraštruktúry a zvierat. Pritiahne ďalšie financovanie prostredníctvom možného využívania agroenvironmentálnych stimulov a zabezpečí ďalšie pracovné miesta a financie z extenzívneho poľnohospodárstva.

- Vnútrozemské viate piesky a slaniská patria k veľmi špecifickým ohrozeným nížinným biotopom, mnohé lokality na Slovensku zanikli a tie, ktoré zostali, boli pred začiatkom projektu v nepriaznivom stave. Slovensko je povinné zabezpečiť ich ochranu v rámci európskej sústavy chránených území Natura 2000. Monitoringom lokalít pred a po realizácii projektových aktivít sa preukázalo zlepšenie stavu biotopov a obnova populácií vzácnych druhov.

Autor: ts-Inštitút aplikovanej ekológie DAPHNE - Mgr. Monika Chrenková


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.06.2017
O rozdelení takmer 100 000 eur bude rozhodovať aj verejnosť
O rozdelení 99 000 eur, ktoré vo svojom rozpočte vyčlenil Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) v rámci participatívneho komunitného rozpočtu, rozhodne hlasovaním verejnosť. O prostriedky sa bude uchádzať 35 projektov z ôsmich okresov TSK.
viac
14.10.2020
Opäť je možné elektronické rokovanie zastupiteľstiev
Združenie miest a obcí Slovenska koncom marca predložilo návrh novely zákona o obecnom zriadení na rozšírenie možností rokovania zastupiteľstiev.
viac
26.07.2021
Aj obojživelníky ako žaby či mloky patria medzi ohrozené živočíchy
Obojživelníky sú vo svete ľudí odpradávna spojené s rôznymi poverami či predsudkami - napríklad žaba sedí na prameni či bozk „škaredej žabe“.
viac
05.08.2023
Premiér povzbudil Slovákov žijúcich v zahraničí k hlasovaniu vo voľbách
Premiér Ľ. Ódor povzbudil Slovákov žijúcich v zahraničí k hlasovaniu v septembrových predčasných parlamentných voľbách. Je presvedčený, že každý hlas je dôležitý. Pripomenul tiež termín 9. august, dokedy o voľbu poštou možno požiadať. Uviedol to vo videu, ktoré zverejnil ÚV SR na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %