Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
04.01.2019 11:25

Skalica vyzvala občanov o pomoc so zimnou údržbou, záujem bol minimálny


Ilustračná snímka, zdroj: NaZahori


Mesto Skalica vypracovalo Operačný plán pre výkon zimnej údržby a takisto vyzvalo o pomoc občanov mesta. Informovalo o tom mesto na svojom webovom profile.


Zmenou legislatívy došlo k zásadnej zmene v povinnosti odstraňovať chyby v schodnosti chodníkov priľahlých k nehnuteľnostiam, pokiaľ tieto vznikli znečistením, poľadovicou alebo snehom, pričom túto povinnosť mali doteraz vlastníci, správcovia a užívatelia nehnuteľností.       

Mesto Skalica má zabezpečenú zimnú údržbu a tiež je vypracovaný Operačný plán pre výkon zimnej údržby. Táto činnosť sa ale vykonáva iba v rámci finančných a technických možností mesta a dodávateľov zmluvne dohodnutej činnosti. "Finančné možnosti a technické zabezpečenie neumožňuje pokryť zimnú údržbu v prípade nepriaznivej poveternostnej situácie okamžite v rámci celého mesta. Aj z tohto dôvodu operačný plán obsahuje časové limity a prioritné lokality v rámci vykonávania zimnej údržby v našom meste," uviedla primátorka Skalice Anna Mierna.       

Mesto sa obrátilo na občanov s výzvou, aby si v rámci svojej dobrej vôle ponechali dobré zvyky v starostlivosti o komunikáciu pred svojim domom. "Odozva bola minimálna. Do konca roku 2018 sa prihlásil iba jeden obyvateľ mesta," doplnila primátorka.       

Ako dodala, ak každý pristúpi zodpovedne k starostlivosti o chodník podľa starého znenia zákona, mestu sa výrazne uľahčia finančné a časové prostriedky, ktoré môže využiť na údržbu lokalít, na ktorých panuje celospoločenská dohoda.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2018
Primátor hľadá riešenie zimnej údržby spoločne so starostami mestských častí
Primátor Bratislavy Matúš Vallo sa v Primaciálnom paláci 18. decembra stretol so starostkami a starostami mestských častí. Cieľom bolo nájdenie spoločného riešenia zabezpečenia zimnej údržby, najmä v súvislosti s prijatou tzv. chodníkovú novelou, ktorú prijal parlament v máji tohto roka.
viac
09.01.2019
Odhŕňať sneh v meste pomáhali aj väzni
Do odhŕňania snehu v Bratislave sa momentálne zapojili aj odsúdení vo výkone trestu z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Justičnom paláci. Takmer 80 ich pomáhalo aj pri minulotýždňovom snežení.
viac
27.04.2019
Druhá úprava rozpočtu prinesie častejšie čistenie ciest aj viac kosení
Žilinskí poslanci na svojom aprílovom zasadnutí schválili druhú úpravu rozpočtu. Ten sa navýši z pôvodných 78 409 051 eur na 85 287 627 eur, teda o takmer 7 miliónov eur.
viac
23.11.2019
Časť chodníkov v zime nebude udržiavaná, upozorňujú na to tabuľky
V meste Košice pribudli v uplynulých dňoch tabuľky pri časti chodníkov s nápisom "Chodník je v zimnom období neudržiavaný". Počas zimnej údržby budú podľa mesta neudržiavané najmä vnútroblokové a pre čistiacu techniku ťažko prístupné chodníky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %