Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
30.01.2021 03:25

SK 8: Župy sú pripravené pomôcť vláde aj pri zrýchlení očkovania


Ilustračná snímka


Všetkých osem samosprávnych krajov je pripravených poskytnúť súčinnosť vláde Slovenskej republiky pri zrýchlení procesu očkovania proti ochoreniu Covid-19. O konkrétnych formách pomoci dnes županka a župani rokovali so zástupcami ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky.


„Očkovanie považujeme za kľúč k ukončeniu súčasnej pandémie. Preto sme pripravení poskytnúť plnú súčinnosť vláde s cieľom jeho zrýchlenia. Ministerstvo sme požiadali, aby proces vakcinácie v území koordinovali župy. Rozhodnutie má padnúť do troch dní,“ uviedol predseda SK 8 a trnavský župan Jozef Viskupič.

„Na rokovaní sme navrhli sme viacero riešení, aby sa očkovanie stalo dostupným pre všetkých obyvateľov čo najskôr. Zároveň máme plán, ako ho dostať bližšie k ľuďom, teda mimo nemocníc. Malo by ísť o alternatívu pre starkých, ktorí majú problém prejsť hoci aj pár metrov. Prirodzene sme sa ponúkli, že prispejeme k informovanosti verejnosti o miestach a spôsobe očkovania. Chceme propagovať jeho benefity,“ priblížil Jozef Viskupič.

Župy ponúkli vytvorenie očkovacích tímov zložených z ambulantných lekárov a sestier, ako aj veľkokapacitné priestory. Výkon očkovania by vďaka tomu mohol prebiehať mimo priestorov nemocníc a bez zaťaženia ich personálu. Imobilných a ťažko pohybujúcich sa obyvateľov regiónov by mohli zaočkovať mobilné očkovacie jednotky priamo v ich domácnostiach.

V niektorých krajoch už začalo skupinové očkovanie klientov a zamestnancov zariadení sociálnych služieb, ktoré prebieha v koordinácii s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Ministerstvom zdravotníctva SR.

Ako doplnil šéf SK 8, „župy sú prirodzenou a nevyhnutnou súčasťou riešenia mimoriadnych situácií. Vďaka nedávnemu presadeniu legislatívnej zmeny sa samosprávne kraje oficiálne stali orgánmi krízového riadenia s právami, ale aj s povinnosťami.“

Samosprávne kraje od začiatku pandémie zabezpečujú distribúciu osobných ochranných pracovných prostriedkov pre sociálne, zdravotnícke a školské zariadenia. Logisticky pri tom obsluhujú nielen organizácie vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, ale aj obecných, mestských a neverejných poskytovateľov sociálnych služieb či poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti.

Pomocnú ruku s logistikou a organizáciou podávajú aj okresným úradom a miestnym samosprávam pri zabezpečovaní plošného testovania. Dôležitou sa ukázala metodická a koordinačná podpora krajov.

 

Autor: Jozef Viskupič, predseda SK 8 a trnavský župan


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2019
Samosprávne kraje majú s mestami a obcami veľa spoločných tém
Trnavský župan a predseda Združenia samosprávnych krajov SK 8 Jozef Viskupič sa v utorok, 25. júna 2019, stretol s novým predsedom Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislavom Trégerom.
viac
07.12.2019
SK8: O výzvach pre regióny by mali rozhodovať regióny, tvrdí J. Viskupič
Združenie samosprávnych krajov SK8 má ambíciu zvýšiť kvalitu a úroveň spolupráce s vládou SR formou pravidelných pracovných stretnutí.
viac
22.07.2020
Samosprávne kraje očakávajú partnerský dialóg s vládou
Sociálne balíky a opatrenia predchádzajúcej vlády v podobe valorizácie platov, obedov zadarmo alebo rekreačných poukazov mali výrazne negatívne dopady na rozpočty samospráv.
viac
16.06.2023
Predsedom Združenia samosprávnych krajov SK8 ostáva Jozef Viskupič
Predsedom Združenia samosprávnych krajov SK8 na ďalšie obdobie ostáva predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %