Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
07.12.2019 01:55

SK8: O výzvach pre regióny by mali rozhodovať regióny, tvrdí J. Viskupič


Predseda SK8 a Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Snímka zdroj: 24hod.sk


Združenie samosprávnych krajov SK8 má ambíciu zvýšiť kvalitu a úroveň spolupráce s vládou SR formou pravidelných pracovných stretnutí.


Aktuálne obhajuje pozíciu krajov v nastavení nového programového obdobia využívania prostriedkov Európskej únie na roky 2021 - 2027. Predseda SK8 a Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič uviedol, že chcú dostať úroveň rozhodovania o regionálnych peniazoch na regióny.         

Prostriedky z Európskej únie výrazne pomáhajú pri rozvoji regiónov. Mestá, obce i vyššie územné celky však sa však stretávajú s problémami s čerpaním. "Prichádzame o veľké peniaze. Vidíme, že na Slovensku sú výzvy nezmyselne nastavené, keďže sa kreujú v centre. Regióny vedia, čo potrebujú," povedal Viskupič. Kraje by mali získať túto kompetenciu a potom sú pripravené prebrať aj zodpovednosť.       

K otázke rokovaní SK8 s vládou predseda združenia uviedol, že predobraz majú v Českej republike, kde sa zástupcovia asociácie krajov a vlády stretávajú na štvrťročnej báze. SK8 sa podľa Viskupiča zatiaľ darí rokovať iba s jednotlivými rezortnými ministrami. Združenia zastupujúce občanov - Združenie miest a obcí Slovenska, Únia miest Slovenska i SK8 - by mali byť podľa jeho slov k vláde v partnerskom postavení.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2020
SK8: V krátkom čase bude nevyhnutné prijať viaceré legislatívne opatrenia
Súčasná krízová situácia vyvolaná šírením koronavírusu a následné opatrenia súvisiace s aktivovaním núdzového stavu výrazne obmedzujú aj riadne fungovanie zastupiteľských orgánov krajskej, ako aj miestnej samosprávy.
viac
07.10.2020
Premiér: Oblasť verejného obstarávania čaká revolúcia
Do medzirezortného pripomienkového konania má byť predložená právna norma, ktorá prinesie transparentnosť, ale aj zrýchlenie verejného obstarávania a následne aj zníženie byrokracie.
viac
03.02.2021
ZMOS analyzuje Európsku chartu miestnej samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska začína s analýzou Európskej charty miestnej samosprávy. Je to strategický dokument samospráv, ktorý jasne vymedzuje princípy samosprávnosti, na aké musí centrálna vláda prihliadať pri prijímaní svojich rozhodnutí.
viac
20.10.2021
Samosprávy môžu dostať z plánu obnovy až 1,3 miliardy eur
Plán obnovy a odolnosti Slovenska môže výrazne pomôcť rozvoju regiónov a spolupráca vlády so samosprávami je v tomto smere veľmi dôležitá. Obce, mestá a vyššie územné celky môžu priamo získať z plánu obnovy až 1,3 miliardy eur, musia však byť na ich využitie pripravené.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %