Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
13.05.2022 09:30

SK 8: Daňový bonus pripraví samosprávy o príjmy, koalíciu vyzvali na rokovanie


Ilustračná snímka.


Združenie samosprávnych krajov SK 8 požiadalo v stredu (11. 5.) predsedu vlády SR Eduarda Hegera o rokovanie zamerané na vplyv pripravovaného zvýšenia daňového bonusu na deti na financovanie samospráv.


SK 8 navrhuje, aby sa na rokovaní zúčastnil aj podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič. Združenie tvrdí, že daňový bonus pripraví samosprávy o príjmy.

Zvýšenie daňového bonusu bez kompenzácie bude mať podľa SK 8 negatívny vplyv na výšku výberu dane z príjmu fyzických osôb, ktorej podiel je hlavným zdrojom príjmov samospráv. "Odhadovaný výpadok 830 miliónov eur do konca roka 2023 môže ohroziť ich fungovanie a rozsah i kvalitu nimi poskytovaných verejných služieb. V roku 2022 sa očakáva výpadok príjmov samospráv o 230 miliónov eur a v roku 2023 až o 600 miliónov eur," poznamenal predseda SK 8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

Samosprávy vítajú podľa neho zámer na pomoc pracujúcim rodičom a nízkopríjmovým skupinám obyvateľov. "Kraje, mestá a obce sú však rovnako ohrozené infláciou, nárastom cien energií či stavebných materiálov a treba im pomôcť. V opačnom prípade tí istí obyvatelia, ktorí získajú 100 eur na daňovom bonuse, prídu o verejné služby v oveľa vyššej hodnote," uviedol Viskupič.

Na rokovanie odchádza SK 8 s tézou, že ak sa kraje majú zúčastniť na konsolidácii verejných financií, schodnou cestou môže byť, že nebudú mať ambíciu žiadať štát o kompenzáciu zvýšených výdavkov, ale štát by im nemal siahať na daňové príjmy. Samosprávy by tak podľa jeho slov neprišli o podiel na výbere dane z príjmov fyzických osôb, ktorý sa v dôsledku pripravovaného zvýšenia daňového bonusu zníži o 830 miliónov v horizonte konca roka 2023.

Podľa názoru SK 8 má vláda SR všetky možnosti na to, aby našla zdroje na financovanie svojich priorít niekde inde ako v rozpočtoch samospráv.

S iniciatívou zvolania rokovania prišiel predseda SK 8 spolu s prezidentom Únie miest Slovenska Richardom Rybníčkom. Viskupič tému prerokoval aj s predsedom Združenia miest a obcí Slovenska Branislavom Trégerom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2021
Župy vítajú dobré hodnotenie spolupráce zo strany miestnych samospráv
Z prieskumu ZMOS vyplýva, že takmer tri štvrtiny obcí a miest pozitívne hodnotí svoju komunikáciu so samosprávnymi krajmi pri príprave programového obdobia na obdobie rokov 2021 až 2027 a tvorbe stratégií a partnerstiev, na ktorých bude založené čerpanie nových eurofondov.
viac
10.11.2021
ZMOS a SK 8 ohlásili spoluprácu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenie samosprávnych krajov SK 8 chcú spolupracovať na rozvoji územia.
viac
02.12.2021
Kraje sa stali piliermi demokracie, je čas na dokončenie decentralizácie
Je najvyšší čas na dokončenie decentralizácie, ktorá je predpokladom dobrého fungovania Slovenska ako moderného demokratického štátu.
viac
06.06.2022
IVO a SK8 predstavili publikáciu k 20. výročiu vzniku samosprávnych krajov
Inštitút pre verejné otázky (IVO) a združenie samosprávnych krajov SK8 predstavili knižnú publikáciu k 20. výročiu vzniku samosprávnych krajov. Je retrospektívnym prierezom existencie samospráv, otvára tiež otázku budúcnosti či európskej perspektívy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %