Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
21.07.2020 01:45

Senica si nechala vypracovať smart plán


Senica. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Senica si nechalo vypracovať štúdiu smart city, ktorú plánuje využiť pri žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP) v hodnote takmer jeden milión eur. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.


Mesto už má štúdiu, ktorú vypracovala spoločnosť GetSense Slovakia, k dispozícii. „Od 21. júla bude zverejnená prostredníctvom webu mesta na pripomienkovanie. Široká verejnosť k nej bude môcť zasielať počas desiatich dní pripomienky,” uviedla Moravcová.

V rámci dynamickej dopravy sa zameriava napríklad na zlepšenie priepustnosti hlavnej a najvyťaženejšej križovatky v meste. Štúdia navrhuje zrealizovať automatické meranie intenzity dopravy pomocou kamier či semafory s inteligentnou svetelnou signalizáciou, ktoré budú nastavovať interval zelenej a červenej podľa frekvencie dopravy.

Projekt rieši aj riadenie statickej dopravy. Na rýchloobrátkových parkoviskách bude monitorovaná obsadenosť parkovacích miest a informácie budú sprístupnené vodičom.

Bezpečnosť obyvateľov bude podporená rozšírením integrovaného kamerového systému. Vo vybraných lokalitách bude zaistený monitoring aktivít na verejných priestranstvách s následným vyhodnocovaním záznamov pokročilými analytickými nástrojmi.

Štúdia je podmienkou pre možnosť uchádzať sa o nenávratný finančný príspevok v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020. V ňom sa bude mesto uchádzať o NFP v celkovej výške 999 600 eur.

Mesto stálo vypracovanie samotnej štúdie 8400 eur. „Za predpokladu, že bude v žiadosti o NFP úspešné, náklady za vypracovanie štúdie nadobudnú charakter oprávnených nákladov. Budú môcť byť teda započítané do nákladov samotného projektu,” doplnila hovorkyňa mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.03.2017
Do konca roka by mali v Nitre pribudnúť nové úseky cyklotrás
V Nitre by do konca tohto roka mohlo pribudnúť niekoľko kilometrov nových cyklistických trás. Podľa projektovej dokumentácie dosiahnu náklady na ich výstavbu takmer štyri milióny eur.
viac
01.08.2020
Predĺženie termínu na vydanie rozhodnutia v rámci 31. výzvy OPKZP
Oznam o zmene lehoty Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky ako Sprostredkovateľského orgánu pre Operačný program Kvalita životného prostredia na vydanie rozhodnutia o žiadosti o poskytnutie NFP v rámci 31. Výzvy.
viac
24.08.2020
Na budove MsKC v Žiari nad Hronom chcú vybudovať zelenú vegetačnú stenu
Vybudovanie zelenej vegetačnej steny na čelnej fasáde mestského kultúrneho centra (MsKC) je jedným z projektov, na ktoré sa aktuálne žiarska samospráva snaží získať externé zdroje.
viac
02.09.2021
Senica získala nenávratný finančný príspevok v objeme takmer milión eur
Senická radnica uspela s projektom Smart plán mesta Senica, s ktorým sa uchádzala o nenávratný finančný príspevok (949 887,90 eur) v rámci Operačného plánu Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020 so zameraním na „Moderné technológie“.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %