Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
26.07.2023 09:30

Samosprávy či školy môžu získať financie na zmiernenie dosahov klímy


Ilustračná snímka.


Samosprávy, školy či občianske združenia môžu získať financie na realizáciu lokálneho opatrenia v rámci projektu Klíma nás spája.


Môže ísť napríklad o vsakovacie pásy, zatrávňovacie dlažby, dažďové záhrady, vertikálne záhrady a zelené steny alebo vegetačné strechy. Informovalo o tom Centrum environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica, ktoré na realizáciu opatrenia ponúka 2000 eur.

"V minulých ročníkoch bol projekt obľúbený a zúčastnené subjekty si veľmi pochvaľovali pomoc, ktorú sme im poskytli. Spoločne sa nám podarilo vybudovať dažďové či bioklimatické záhrady, zelené steny na reguláciu teplotných extrémov či vsakovacie pásy na dažďovú vodu vedľa cestnej komunikácie," priblížila manažérka projektu Klíma nás spája Katarína Lepešková. Opatrenia podľa nej mali v niektorých prípadoch veľmi rýchly účinok. Pomohli napríklad vsiaknuť vodu z prívalových dažďov, ktoré v minulosti územia zatopili.

Klíma nás spája je ročný projekt a subjekty majú aktuálne možnosť prihlásiť sa. Živica im poskytne úvodný webinár k téme, trojdňový kurz s odborníkmi venovaný výberu a realizácii vhodných adaptačných opatrení v Zaježovej pri Zvolene a metodickú a odbornú podporu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.11.2019
Viaceré obce získali podporu na vybudovanie klimatických opatrení
Vybrané obce na Slovensku vybudujú v budúcom roku v rámci projektu Klíma nás spája adaptačné prvky, ktoré majú pomôcť pri boji proti extrémnym podmienkam počasia, akými sú dlhotrvajúce suchá či letné horúčavy.
viac
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
05.03.2021
Karlova Ves využije 1,4 milióna eur z grantov na adaptačné opatrenia
Prostriedky z nórskych fondov a štátneho rozpočtu vo výške 1,4 milióna eur, ktoré bratislavská Karlova Ves získala na realizáciu adaptačných a mitigačných opatrení, majú prispieť k zvýšeniu odolnosti Karlovej Vsi voči zmene klímy.
viac
26.07.2021
Výzva na finančnú pomoc: Klíma nás spája
Aj toto leto sme konfrontovaní s tým, ako veľmi nás doháňa klimatická kríza. Obrovské horúčavy, potom strašné dažde, záplavy s tragickými dôsledkami... Niekedy stačí na zmiernenie dopadov klimatickej zmeny málo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %