Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.11.2020 10:40

Šaľa pripravuje realizáciu projektu Bicyklujme sa spoločne bezpečne


Ilustračná snímka: (sala.sk).


Mesto Šaľa plánuje zrealizovať projekt s názvom Bicyklujme sa spoločne bezpečne. Na jeho realizácii pracuje samospráva s partnerským maďarským mestom Oroszlány v rámci výzvy Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko.


„Projekt má za cieľ propagovať cyklistiku a už od skorého veku rozvíjať u detí prístup k bezpečnosti na cestách prostredníctvom teoretického a praktického výcviku,“ informovala samospráva. Aktivity projektu zahŕňajú rôzne školenia a workshopy pre učiteľov základných škôl. V rámci toho vznikne spoločný vzdelávací materiál o bezpečnosti na bicykli, ktorý bude obsahovať aj osobitosti dopravných pravidiel Maďarska a Slovenska. Vzdelávací materiál sa bude používať pri vzdelávaní žiakov základných škôl. Súčasťou projektu budú aj spoločné cyklistické výlety v okolí miest Šaľa a Oroszlány a súťaže, kde deti ukážu, čo všetko sa o bezpečnosti naučili.      

Pri prehlbovaní teoretických vedomostí napomôže získanie prenosného dopravného ihriska použiteľného v interiéri aj exteriéri, ktoré je možné poskladať a meniť na prezentovanie požadovaných dopravných situácií aj za pomoci dopravných značiek a iných prostriedkov. Dopravné ihrisko bude obsahovať modelované prvky dopravnej infraštruktúry cestnej premávky, ktoré sa v Šali nachádzajú. Súčasťou bude aj zaobstaranie bicyklov, cyklistických prílb, reflexných viest pre desať užívateľov ihriska v každej krajine a tiež reflexných náramkov.      

Výzvu na predkladanie žiadosti o finančnú podporu pre malé projekty v pohraničnom regióne vyhlásilo Európske zoskupenie územnej spolupráce Rába - Dunaj - Váh s ručením obmedzeným v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. Zmluva o poskytnutí finančného príspevku z Európskeho fondu regionálneho rozvoja medzi mestom Šaľa a Európskym zoskupením územnej spolupráce Rába - Dunaj - Váh bola uzatvorená 3. novembra tohto roka. „Obmedzenia pre šírenie ochorenia COVID-19 však môžu skomplikovať priebeh celého projektu, najmä plánovaných spoločných cezhraničných aktivít, keďže od 1. septembra stále platí zákaz vstupu do Maďarska iným ako maďarským občanom. Mesto Šaľa urobí všetko preto, aby sa projekt zrealizoval podľa stanoveného plánu,“ potvrdili zástupcovia mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.02.2020
Nové Zámky začali s výstavbou interaktívneho ihriska Cultplay
Mesto Nové Zámky začalo s výstavbou interaktívneho detského ihriska Cultplay. Ihrisko vznikne revitalizáciou verejného priestranstva na časti pozemku v povodí rieky Nitra na sídlisku Nábrežie.
viac
02.11.2020
Objavte NATURPARK Podunajsko
Deväť projektových partnerov z oboch strán Dunaja sa podieľalo na vzniku prvého naturparku na Slovensku - NATURPARKu Podunajsko.
viac
29.01.2021
Detská železnica v Košiciach prejde obnovou
Na historickej úzkorozchodnej železničke v Košiciach by mali pribudnúť nové vozne. V rámci cezhraničného projektu plánujú tiež rozsiahlejšiu opravu trate či kotla najstaršej prevádzkyschopnej úzkorozchodnej parnej lokomotívy U36 003.
viac
28.04.2021
Župa vybudovala cyklotrasu medzi kompou Kyselica a obcou Báč
V utorok 27. apríla 2021 sa uskutočnila záverečná konferencia projektu „SacraVelo – Sieť cezhraničných pútnických cyklotrás v okolí Dunaja“, ktorý bol realizovaný v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko a spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %