Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
18.08.2020 03:40

Šaľa má šancu získať peniaze na zvýšenie bezpečnosti v uliciach


Šaľa. Snímka zdroj: (tasr).


Radnica v Šali zvažuje účasť v medzinárodnom projekte HORIZON 2020, ktorý je financovaný Európskou úniou. Hlavným partnerom Šale v projekte s rozpočtom 4,5 milióna eur má byť maďarské mesto Tatabánya.


Mesto Šaľa by mohlo získať nenávratný príspevok približne 1,35 milióna eur, ktorý by slúžil na zavádzanie rôznych technológií a nástrojov na zvyšovanie bezpečnosti.

„Konkrétne ide napríklad o kamerové systémy, poplašné systémy proti vlámaniu, protipožiarne systémy, systémy kontroly vstupu, perimetrickú ochranu, ktorá slúži na detekciu narušenia stráženého objektu, bezpečnostné riešenia budov, ochranu verejného priestoru, kybernetickú ochranu či antidronové systémy,“ informovala radnica.      

O tom, či sa Šaľa na projekte zúčastní, budú rozhodovať mestskí poslanci na svojom rokovaní 20. augusta. V prípade, že sa mesto do aktivít zapojí a získa dotáciu, mohol by magistrát získať prostriedky napríklad na vybavenie vozidiel mestskej polície inteligentnými kamerami na rozpoznávanie tvárí či ozónovými čističmi pre prípad pandémie.       

Z dotácie by bolo možné nakúpiť aj vybavenie pre dobrovoľný hasičský zbor alebo defibrilátory. Verejné osvetlenie by zasa mohlo byť vybavené inteligentnými svietidlami, ktorých farbu či blikanie by bolo možné meniť a mohlo by slúžiť ako navigačné osvetlenie pre záchranné zložky. Súčasťou možných aktivít je aj zriadenie operačného strediska, ktoré by zahŕňalo monitorovanie kamerového systému i rôzne hlásenia z infraštruktúry mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.09.2017
Staré Mesto má grantový program na tento rok
Skultúrnenie verejného priestoru, ochrana a tvorba životného prostredia, kultúrno-spoločenské aktivity a rozvoj kultúrneho života. To sú oblasti, v rámci ktorých sa dá požiadať bratislavské Staré Mesto o pridelenie grantu.
viac
22.02.2020
Šaľa chce revitalizovať priestor pred železničnou stanicou
Šalianska radnica pripravuje projekt riešenia priestoru pred železničnou stanicou. Mesto tam chce okrem revitalizácie vybudovať aj záchytné parkovisko, premiestniť tam autobusovú stanicu, vybudovať pešiu časť, chodníky, zeleň a infraštruktúru pre cyklistov.
viac
19.11.2020
Šaľa pripravuje realizáciu projektu Bicyklujme sa spoločne bezpečne
Mesto Šaľa plánuje zrealizovať projekt s názvom Bicyklujme sa spoločne bezpečne. Na jeho realizácii pracuje samospráva s partnerským maďarským mestom Oroszlány v rámci výzvy Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko.
viac
02.08.2021
Hurbanovo ukončilo rekonštrukciu verejného osvetlenia
Mesto Hurbanovo ukončilo rekonštrukciu verejného osvetlenia v časti štátnej cesty 1/64. Projekt bol financovaný z prostriedkov spoločnosti Vodárne a kanalizácie mesta Hurbanovo, informovala radnica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %