Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.09.2020 04:05

Pilotný projekt na prievidzskom gymnáziu má prispieť k zdravšiemu ovzdušiu


Snímka zdroj: (prievidza.sk).


Študenti Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi by sa mali učiť v zdravšom prostredí. V jednej z tried tam testujú germicídne žiariče.


Pilotný projekt má za cieľ znížiť koncentráciu vírusov v miestnosti, a tým prispieť k vyššej ochrane a zdraviu školákov. Zároveň sleduje kvalitu ovzdušia v triedach.      

„Hľadáme riešenia kvalitného osvetlenia s dezinfekciou vnútorných priestorov. Tieto momentálne aplikujeme na školách, ktoré vyhodnocujeme ako veľmi kritické vnútorné priestory, kde treba stabilne udržiavať dezinfekciu a súčasne kvalitné osvetlenie,” načrtol svetelný technik Richard Kačík.       

V jednej z tried na gymnáziu podľa neho inštalovali kombinovaný systém UVC dezinfekcie s osvetlením a súčasne so senzorikou vzduchu, ktorá hlási kvalitu ovzdušia, a to teplotu, vlhkosť vzduchu, voľné prchavé zlúčeniny, respektíve koncentráciu oxidu uhličitého, teda vydýchanosti vzduchu. „Na základe týchto parametrov ďalej upravujeme intenzitu žiarenia UVC - časti slnečného spektra, ktoré zabíja baktérie a vírusy, v hornom priestore miestnosti, kde vyžaruje nepriamym spôsobom UVC žiarenie, a tým čistí vzduch,” priblížil.       

Germicídne žiariče prispievajú k menšiemu rozšíreniu vírusu v triedach. „Vírus sa koncentruje v malých triedach, kde je 20 alebo 30 žiakov, a títo si dýchaním vírus, bežnú chrípku alebo COVID-19, roznášajú vzduchom. Týmto spôsobom eliminujeme koncentráciu aktívneho vírusu vo vzduchu, a tým je prostredie zdravšie,” ozrejmil Kačík.       

Technici podľa neho súčasne sledujú kvalitu ovzdušia v prostredí. „Každý žiak si na aplikácii v mobile alebo tablete na stene vidí, aká je kvalita ovzdušia, a podľa toho vie, či už má vyvetrať alebo nemusí, či je v miestnosti teplo alebo sú tam vysoké koncentrácie voľných prchavých zlúčenín. Skôr ide o zlepšenie kvality prostredia, nielen osvetlenia a dezinfekcie, ale i kvality vzduchu,” dodal.       

Žiariče budú na prievidzskom gymnáziu testovať dva týždne. Technici výsledky vyhodnotia a zadajú podmienky do výroby na ďalšie UVC systémy. Tieto môžu inštalovať nielen na školách, ale i v ďalších verejných budovách.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Cenu Slovenskej republiky za krajinu udelili mestu Hriňová
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) udelilo 9. novembra 2016, v priestoroch historickej Radnice mesta Banská Bystrica, Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016 mestu Hriňová za projekt „Hriňovské lazy – krajina hodnôt“.
viac
03.06.2020
BBSK chce zlepšiť kvalitu ovzdušia, ľudí bude učiť aj to, ako správne kúriť
Na Štefánikovom nábreží v Banskej Bystrici zaznamenali meteorológovia počas januára 2020 prekročené limity priemernej koncentrácie emisií tuhých častíc PM 10 celkovo 15-krát. V meste Jelšava k takémuto prekročeniu hodnôt prišlo počas januára celkovo 18-krát.
viac
25.09.2020
Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spúšťa klimatickú petíciu
Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spúšťa petíciu "Za klímu, za budúcnosť". Cieľom je, aby slovenská vláda upriamila viac pozornosti na riešenie klimatickej zmeny.
viac
21.01.2021
Nebezpečný odpad z testovania by sa mal odovzdať priamo zariadeniu
Nebezpečný odpad z testovania na ochorenie COVID-19 by sa mal odovzdať priamo poverenému zariadeniu na nakladanie odpadov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %