Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.10.2022 09:30

Ružinov získa do správy komunikácie a pozemky vo Vlčom hrdle


Na snímke starosta mestskej časti Bratislava - Ružinov Martin Chren. Snímka zdroj: (tasr).


Bratislavský Ružinov získa do svojej správy komunikácie, pozemky a zeleň vo Vlčom hrdle, ktoré vlastní spoločnosť Slovnaft. Stať by sa tak malo na jar budúceho roka.


Rozhodli o tom miestni poslanci na poslednom rokovaní zastupiteľstva. Znamená to, že mestská časť na nich bude môcť vykonávať letnú či zimnú údržbu, čo doteraz nebolo možné.

"Vlčie hrdlo je súčasťou Ružinova, avšak celé sídlisko, ktoré je tu postavené, patrí Slovnaftu vrátane všetkých pozemkov, ciest a podobne. Mestská časť tu preto nevykonávala žiadnu údržbu, neodhrabávali sme sneh, nekosili sme, nestarali sa o stromy, neopravovali chodníky," uviedol starosta Ružinova Martin Chren.

Samospráva sa preto so súkromnou spoločnosťou dohodla, že prevezme starostlivosť o toto sídlisko. Dohodu odobril koncom septembra aj miestny parlament. Poslanci schválili bezodplatné nadobudnutie verejných komunikácií vo výmere viac ako 13 000 štvorcových metrov. Schválili tiež prenájom pozemkov s rozlohou viac ako 29 000 štvorcových metrov v súvislosti so starostlivosťou o zeleň, a to na 15 rokov. Tieto pozemky dostane za jedno euro bez DPH.

"Slovnaft nám odovzdá všetky komunikácie vrátane parkovacích miest. Sú tam aj tie, ktoré sa prenajímajú občanom. Čiže príjem z prenájmu už bude mať mestská časť, z čoho budeme uhrádzať aj náklady na údržbu, ktoré nám, samozrejme, stúpnu," poznamenal Chren. Pozemky a zeleň dostane mestská časť podľa neho za "symbolické jedno euro".

Poslanci zároveň odsúhlasili výpožičku priestoru garáže od spoločnosti Slovnaft na uskladnenie mechanizmov na údržbu zelene a verejných priestranstiev. Odsúhlasili tiež nájom novovytvoreného pozemku na výstavbu a prevádzku cyklotrialovej dráhy pre verejnosť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2020
Ružinov začal prerokovávať návrh zadania ÚPZ záhradkárskej osady
Bratislavský Ružinov začal s prerokovávaním návrhu zadania pre územný plán zóny (ÚPZ) Zlaté piesky, záhradkárska osada. Pripomienkovať ho môžu dotknuté orgány štátnej správy a samosprávy, ale tiež obyvatelia.
viac
02.10.2021
Ružinov odkúpi 12,7 ha pozemkov na Ostredkoch, zabráni tak výstavbe
Bratislavský Ružinov odkúpi na Ostredkoch, jednom z najväčších sídlisk mestskej časti, od súkromného vlastníka 12,7 hektára pozemkov za 3,75 milióna eur. Ide o približne tretinu celého sídliska.
viac
23.03.2022
Pri správe štátnych pozemkov je potrebné konať transparentne, vo verejnom záujme
Zmluvy na predaj či prenájom pozemkov boli v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF) pripravované nedôsledne a nesystematicky. Kým niektoré boli podpísané do dvoch mesiacov od podania žiadosti, iné až o sedem rokov, čo naznačuje možnosti korupčného správania.
viac
31.03.2023
Ružinov odstránil za posledné dva roky 360 z 399 autovrakov
Bratislavský Ružinov odstránil za posledné dva roky zo svojich ulíc 360 z 399 autovrakov. Je to 90 percent všetkých dlhodobo odstavených vozidiel na komunikáciách v správe mestskej časti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %