Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
29.03.2019 08:15

Ruské veľvyslanectvo darovalo Žiline pamätné tabule s menami padlých vojakov


Žilinský primátor pri pamätných tabuliach s menami padlých vojakov.


Pred necelým rokom, presne v deň výročia oslobodenia Žiliny, odhalili na Vojenskom cintoríne na Bôriku pamätné tabule s menami padlých vojakov.


Zosobniť všetkých vojakov, ktorí sú na týchto miestach pochovaní, sa podarilo Slovenskému zväzu protifašistických bojovníkov v spolupráci s ruským veľvyslanectvom. Vďaka ich niekoľkoročnej usilovnej práci dnes pamätná tabuľa nesie mená 1 907 hrdinov, ktorí padli pri oslobodzovaní našich miest od Liptovského Mikuláša cez dolný Liptov, Oravu, Kysuce, Turiec až po Žilinskú kotlinu. S iniciatívou vybudovať týmto odvážnym mužom pamätné tabule prišlo Veľvyslanectvo Ruskej federácie po tom, ako sa im v starých archívoch podarilo dodatočne vypátrať mená ďalších pochovaných vojakov Červenej armády na bôrickom cintoríne.

„Do minulého roku sme uvádzali, že na cintoríne je pochovaných 1768 vojakov Červenej armády. Na pamätnej tabuli sa dnes nachádza 1907 mien,“ doplnil Juraj Drotár, podpredseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Náklady na výrobu a osadenie kamenných tabúľ predstavujú sumu 161 810 eur, pričom projekt financovalo Veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku. Od včerajšieho dňa patria tieto tabule mestu.

Žilinský primátor Peter Fiabáne a veľvyslanec Ruska na Slovensku Alexey Fedotov včera oficiálne podpísali darovaciu zmluvu, na základe ktorej prešli tabule bezplatne do vlastníctva mesta. Mesto je v súčasnosti vlastníkom i správcom cintorína na Bôriku. „Na bôrickom cintoríne leží mnoho sovietskych vojakov a dôstojníkov, ktorí sa zaslúžili o oslobodenie Žiliny a okolitých miest. Už to však nie sú len neznámi hrdinovia bez mena, už poznáme ich identitu a môžeme im tak lepšie vzdať úctu a hold. Som vďačný Veľvyslanectvu Ruskej federácie aj Slovenskému zväzu protifašistických bojovníkov za ich prácu,“ uviedol primátor Peter Fiabáne.

Po slávnostnom podpise položili primátor spolu s veľvyslancom na vojenskom cintoríne vence a spoločne si uctili ich pamiatku.

 

 

Autor: (ts-Barbora Zigová, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.11.2017
Mesto založí Združenie obcí Rajecká cyklotrasa
Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Žiline podporili na poslednom zasadnutí zámer mesta založiť Združenie obcí Rajecká cyklotrasa, ktorého účelom je vybudovanie cyklistickej trasy spájajúcej Žilinu a Rajecké Teplice cez obce Lietavská Lúčka a Porúbka.
viac
16.09.2019
Európsky týždeň mobility v Žiline prinesie množstvo aktivít a MHD zadarmo
Žilina sa aj v tomto roku zapája do Európskeho týždňa mobility, ktorý sa koná od 16. do 22. septembra.
viac
02.12.2019
P. Fiabáne: Prvý rok vo funkcii potvrdil šesť kľúčových oblastí rozvoja Žiliny
Prvý rok žilinského primátora Petra Fiabáneho vo funkcii potvrdil, že pre rozvoj Žiliny je kľúčových šesť oblastí, ktoré naformuloval v predvolebnej kampani.
viac
27.05.2020
Mesto Žilina darovalo zdravotníkom tisícky rúšok
Fakultnú nemocnicu s poliklinikou Žilina dnes navštívil žilinský primátor Peter Fiabáne. Priniesol jej dar v podobe 10-tisíc kusov jednorazových chirurgických rúšok, ktoré Žilinčania získali z družobného čínskeho mesta Changchun.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %