Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
15.06.2022 09:30

Rómske babice budú pomáhať s predpôrodnou prípravou budúcim mamičkám


Ilustračná snímka: (tasr).


V Spišskej Novej Vsi v utorok odštartoval program Misia 1000, v rámci neho bude 11 rómskych žien pomáhať s predpôrodnou prípravou budúcim mamičkám.


Iniciátorom aktivít je Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), ktorá na projekt získala grant vo výške 199 000 eur z nórskych fondov, sumou 30 000 eur prispel aj štát. Riaditeľka asociácie Magdaléna Rothová uviedla, že projekt je zameraný na kľúčových prvých 1000 dní od počatia dieťaťa.

"Prostredníctvom babíc, špecializovanych asistentiek osvety zdravia, budujeme komunitné kapacity v oblasti starostlivosti o tehotné ženy počas pobytu v pôrodnici a po ich prepustení. Vytvárame tak komunikačné mosty a rozvíjame vzájomné vzťahy medzi komunitami," ozrejmila riaditeľka.

Pred niekoľkými rokmi už pôsobili v regióne s marginalizovanými komunitami babice ako dobrovoľníčky, teraz vďaka dotácii môžu prvých 11 zamestnať. "Podmienkou bolo, aby tieto ženy rozumeli jazyku mamičiek, ktoré pochádzajú z generačnej chudoby, ovládajú aj rómčinu a samé na sebe zažívajú každodennú diskrimináciu. Kládli sme dôraz aj na ich vzdelanie, majú za sebou viac ako 160 hodín vzdelávania a čaká ich ďalšie. My vyvíjame aj špeciálny vzdelávací systém zameraný na zamestnávanie ľudí presne na mieru ušité potrebám trhu a cieľovej skupiny," doplnila Rothová.

Upozornila, že na Slovensku je veľký problém s predpôrodnou prípravou u žien, ktoré nemajú dostatok finančných prostriedkov. Babice budú pôsobiť vo viacerých obciach na Spiši. Aktivity realizujú s dievčatami, tehotnými ženami a matkami v domácnosti priamo v osadách, ale aj v nemocničnom prostredí. V rámci procesu spolupracujú aj s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, samosprávou, komunitnými centrami a sociálnymi pracovníkmi.

Riaditeľka spišskonovoveskej nemocnice Renáta Šuláková hodnotí projekt veľmi pozitívne. "Sme spádová oblasť pre mladé ženy a detičky z marginalizovaných skupín a babice aktuálne pracujú na pediatrii a na gynekológii. Primárne je to benefit pre samotné ženy, ale aj pre ich deti, s ktorými hovoria po rómsky a vytvárajú tak u nich pocit bezpečia a istoty," zdôraznila riaditeľka.

Jednou z babíc zapojených do projektu je aj Marta Poláková zo Spišskej Novej Vsi, ktorá 20 rokov pôsobila ako učiteľka v materskej škôlke. Pozíciu babice berie ako svoju misiu a jej cieľom je hlavne pomôcť mamičkám. "Cítim sa v tejto práci veľmi dobre, napĺňa ma to, hoci práca s ľuďmi je náročná, a ak pracujete v osade, je to o to náročnejšie. O to viac ma však teší, keď vidím, že matky so mnou chcú spolupracovať a že sa detičky tešia, keď prídem," skonštatovala. Dodala, že každá žena inštinktívne vie, čo má robiť s dieťatkom, ženy zo segregovaných oblastí však často nemajú dostatok povedomia o zdravotnej starostlivosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2019
Mesto na obnovu Reduty dotáciu nezískalo, bude hľadať iné zdroje
Mesto Spišská Nová Ves zatiaľ nezískalo dotáciu na rekonštrukciu budovy Reduty. Potvrdil to primátor mesta Pavol Bečarik s tým, že radnica bude na obnovu historickej dominanty námestia hľadať aj iné zdroje.
viac
22.08.2020
Petržalka vyhlásila verejnú zbierku školských pomôcok
Bratislavská Petržalka spúšťa od pondelka (24. 8.) verejnú zbierku školských pomôcok pre deti zo sociálne slabších rodín.
viac
18.01.2022
Sp. Nová Ves žiada štát o pomoc, mestu chýba milión eur na energie
Samospráva v Spišskej Novej Vsi žiada štát o pomoc, mestu chýba milión eur na energie. Primátor Pavol Bečarik v tejto súvislosti vyzýva vládu SR, aby pomohla samosprávam zvládnuť rapídny nárast ceny elektrickej energie, ktorý postihne mestá a obce na Slovensku.
viac
16.11.2022
Mesto bude prevádzkovať denný stacionár, obnovia nevyužívaný objekt
Mesto Spišská Stará Ves v Kežmarskom okrese bude prevádzkovať denný stacionár s ambulantnými sociálnymi službami komunitného charakteru. Samospráva získala na tento zámer dotáciu z Integrovaného regionálneho operačného programu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %