Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
13.11.2021 10:00

Rokovania s ministerstvom na pôde dvoch župných nemocníc


Ilustračná snímka (ŽSK)


Parlament dal zelenú reformným zmenám v prvom čítaní. Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský a predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová včera navštívili nemocnicu v Trstenej a Liptovskom Mikuláši. Šéf rezortu zdravotníctva spolu s tímom vysvetľovali podstatu reformy.


Reforma garantuje, že každá nemocnica bude mať zachovaný urgentný príjem a urgentný typ poskytovania zdravotnej starostlivosti. Rovnako tak projekty financované z eurofondov budú mať kontinuitu.

„Ubezpečujem ľudí v regiónoch, že reforma im nič nezoberie, práve naopak prinesie im pridanú hodnotu v podobe kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti, čo v konečnom dôsledku bude znamenať viac zachránených životov. Každá existujúca nemocnica zároveň bude mať zachovaný typ zdravotnej starostlivosti nevyhnutný pre región. Obe nemocnice v Trstenej aj v Liptovskom Mikuláši majú svoje opodstatnenie v regióne a to, čo ľudia potrebujú, v nemocnici aj naďalej bude. Zároveň prvé reálne zmeny sa začnú realizovať v praxi o dva roky – teda v roku 2024. Ďakujem zároveň zástupcom Žilinského samosprávneho kraja za konštruktívnu a citlivú spoluprácu v tejto veľmi dôležitej regionálnej problematike,“ uviedol minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský.

„Našou snahou je vytvoriť krajskú koncepciu regionálneho zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja, ktorá zahŕňa všetkých sedem nemocníc v Žilinskom kraji a zároveň aj ambulantnú zdravotnú starostlivosť. Naše štyri župné nemocnice tvoria základný pilier koncepcie, bez ktorých nie je možné zachovať dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre všetkých obyvateľov kraja. Všetci sa zhodneme, že slovenské zdravotníctvo potrebuje reformu. Nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK sú v dobrej finančnej kondícii, je v nich preinvestované množstvo financií a v súčasnej podobe majú potenciál stať sa neoddeliteľnou súčasťou dobrej a kvalitnej reformy. Potrebné zmeny sa nedajú uskutočniť bez intenzívnej spolupráce s ministerstvom zdravotníctva, ktorá je už dlhý čas veľmi produktívna,“ povedala Erika Jurinová, predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja.

Čo reforma nemocníc prinesie:

- reforma zvýši  kvalitu nemocníc, zjednodušene povedané – nebude sa robiť všade všetko a v malom počte, najmä pri operáciách je prax nevyhnutná, pri náročných zákrokoch nevynímajúc,

- lekári, sestry a ďalší zdravotnícki pracovníci budú pracovať s novými prístrojmi vo väčších tímoch, kde budú lepšie vedieť zvládať zdravotné komplikácie pacienta,

- zvýši sa bezpečnosť a kvalita zdravotnej starostlivosti,

- už dnes z dát vidíme, že v niektorých malých nemocniciach až približne polovica obyvateľov chodí do najbližšej väčšej nemocnice, hoci rovnaký výkon sa robí aj v malej nemocnici bližšie k jeho bydlisku, avšak v nižšej frekvencii ako vo veľkom zdravotníckom zariadení - lekári tak v malej nemocnici majú s daným zákrokom menšiu prax,

- žiadna nemocnica sa rušiť nebude. Lôžka, ktoré pred pandémiou zostávali nevyužité, sa budú transformovať v horizonte niekoľkých rokov na základe veľmi presných analýz a dát na iný typ starostlivosti, ktorá dnes mnohým pacientom chýba, a preto sa ťažko vracajú do svojho normálneho života,

- prvé reálne zmeny v praxi sa začnú realizovať o dva roky, teda v roku 2024.

Autor: (ts-ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.07.2020
Rekonštrukcia zdravotníckej školy si vyžiada 4 milióny eur
Investíciu viac ako 4 milióny eur si vyžiada rekonštrukcia 30 rokov starej budovy Strednej zdravotníckej školy v Liptovskom Mikuláši.
viac
25.02.2021
Strednú zdravotnícku školu zmodernizovali za vyše 4 milióny eur
Budovu Strednej zdravotníckej školy v Liptovskom Mikuláši zmodernizovali za vyše štyri milióny eur. Práce na rekonštrukcii trvali zhruba rok, pričom ide o jednu z najväčších investícií z vlastných zdrojov Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK).
viac
15.06.2021
Žilinský kraj nesúhlasí s navrhovaným reformným plánom nemocníc
Minulý týždeň na verejnosť prenikli správy o pripravovanej reforme nemocníc z dielne Ministerstva zdravotníctva SR. Jej výsledkom by malo byť aj preradenie župných nemocníc v Dolnom Kubíne a Liptovskom Mikuláši na komunitnú úroveň, čo by v praxi prinieslo zatvorenie viacerých oddelení.
viac
03.07.2023
ŽSK chce zrušiť polytechnickú školu v L. Mikuláši, v meste s tým nesúhlasia
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) oznámil plánovanú optimalizáciu viacerých škôl vo svojej pôsobnosti. Týka sa to aj Strednej odbornej školy polytechnickej v Liptovskom Mikuláši.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %