Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.11.2021 08:35

Prešovčania aj tento rok zažijú výnimočnú vianočnú atmosféru


Ilustračná snímka, zdroj: Slovakia.travel


Vianočné trhy mesta Prešov plánujeme otvoriť v období od 25.11.2021 do 22.12.2021. Ich dejiskom bude už tradične pešia zóna na Hlavnej ulici. Tohtoročnou novinkou budú svetelné inštalácie so zimnými motívmi, ktoré sa budú postupne rozsvecovať v Južnom parku.


Mesto Prešov v spolupráci s PKO sa intenzívne pripravuje na otvorenie obľúbených vianočných trhov. V porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi však pôjde o menšiu verziu. Nakoľko epidemická situácia sa v súčasnosti výrazne zhoršuje, je nevyhnutné prispôsobiť organizáciu trhov najnovším pandemickým obmedzeniam a platným pravidlám, v zmysle usmernení Úradu verejného zdravotníctva a RÚVZ Prešov. V prípade, ak budú v najbližšom období z úrovne štátu prijaté nové prísnejšie opatrenia, ktoré budú pre nás záväzné, forma vianočných trhov sa môže ešte meniť.

„Keďže vlani sme vianočné trhy z dôvodu prísnych opatrení nemohli otvoriť, o to viac sme teraz odhodlaní ich zrealizovať napriek mnohým komplikáciám pri organizácii. Prešovčanom aj návštevníkom mesta chceme sprostredkovať výnimočnú adventnú atmosféru a dopriať im možnosť stretnúť sa so svojimi priateľmi pri chutných vianočných nápojoch a špecialitách. Rovnako je však pre nás dôležité minimalizovať riziko šírenia ochorenia COVID-19 a chrániť zdravie ľudí,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.   

Vychádzajúc z predpokladu, že okres Prešov bude aj naďalej v bordovej farbe, ktorá predstavuje 2. stupeň ohrozenia, musíme v zmysle pravidiel covid automatu pre hromadné podujatia zvoliť pre celé vianočné trhy režim “plne zaočkovaní”. V praxi to bude znamenať, že každý návštevník vianočných trhov sa bude musieť vedieť preukázať potvrdením o plnej zaočkovanosti. Priestor s vianočnými stánkami bude presne ohraničený a pre návštevníkov budú k dispozícii dva samostatné vstupy, respektíve výstupy.  

„Radi by sme dopriali vianočnú atmosféru trhov úplne všetkým, avšak musíme dodržiavať opatrenia, ktoré sú nariadené z úrovne štátu. V prípade, že vianočné trhy otvoríme podľa plánu, veríme, že návštevníci centra mesta budú ohľaduplní k organizátorom, k predávajúcim aj k všetkým účastníkom vianočných trhov,“ uviedla riaditeľka PKO Barbora Rusiňáková. 

Otvorenie vianočných trhov v Prešove je naplánované na 25. november 2021. Vianočné stánky sa budú tiahnuť smerom od mestského úradu po koniec Južného parku na Hlavnej ulici. Celkovo tu plánujeme umiestniť približne 50 stánkov, ktoré ponúknu vianočné výrobky ako aj tradičné nápoje či obľúbené vianočné špeciality s ohľadom na aktuálne platné usmernenia Úradu verejného zdravotníctva. 

Pripravujeme aj stánok s primátorským punčom, ktorý sa bude podávať každý štvrtok. Stánky budú otvorené každý deň od 10:00 do 21:30 hod. až do 22. decembra 2021.  

V deň otvorenia vianočných trhov je naplánované aj rozsvietenie vianočnej výzdoby v celom meste. O skrášlenie priestranstva pozdĺž Konkatedrály sv. Mikuláša sa postarajú žiaci prešovských základných a umeleckých škôl, ktorí vyzdobia alej malých vianočných stromčekov. Okrem toho sa môžu návštevníci centra Prešova tešiť aj na novinku v podobe niekoľkých zaujímavých svetelných inštalácií v Južnom parku. Naopak, tradičným prvkom bude aj tento rok drevený betlehem. Adventnú atmosféru bude dotvárať aj vianočná hudba, ktorá sa bude niesť pešou zónou z okien Hotela Senátor. Mesto Prešov v spolupráci s Parkom kultúry a oddychu (PKO) v týchto dňoch finalizuje posledné detaily v rámci príprav, aby mali všetci návštevníci vianočných trhov čo najkrajší zážitok.  

„Minulý rok sa nám veľmi osvedčila novinka v podobe Mapy Vianoc s prešovskými gastro zariadeniami, ktoré museli zostať zatvorené, avšak mohli aspoň ponúkať balené jedlo a nápoje pred svojimi prevádzkami. V tejto aktivite sme sa rozhodli pokračovať, pretože chceme dopriať zážitok z vianočnej atmosféry v centre Prešova aj tým, ktorí sa nebudú môcť zúčastniť samotných vianočných trhov. Zároveň však chceme podporiť miestnych podnikateľov a prevádzkovateľov gastro služieb, ktorí v dôsledku pandemických obmedzení opäť musia bojovať o prežitie,“ dodala primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Prešovská Mapa Vianoc bude spustená spolu s vianočnými trhmi. Aktuálne už máme potvrdených viac ako 40 gastro prevádzok, ktoré sa stanú jej súčasťou. Prihlásiť sa však môžu aj ďalší majitelia či prevádzkovatelia gastro zariadení na e-mailovej adrese: roman.kazimir@presov.sk  

Počas vianočných trhov zvažujeme zorganizovať aj menší kultúrny program. Jeho uskutočnenie však bude závisieť od ďalšieho vývoja epidemickej situácie. V prípade zhoršenia situácie v regióne sa budeme riadiť aktuálnymi pravidlami a odporúčaniami RÚVZ Prešov.

 

Autor: (ts-Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.09.2016
Záujemcovia o vianočné stánky už môžu posielať prihlášky
Hlavné mesto aj tento rok ponúka možnosť prenajať si stánky počas vianočných trhov, ktoré sa budú konať v období od piatka 18. 11. 2016 do štvrtka 22. 12. 2016 na Hlavnom námestí, Františkánskom námestí a Primaciálnom námestí. Záujemcovia sa môžu prihlasovať do konca septembra.
viac
04.11.2019
Staré Mesto otvorí tohtoročné vianočné trhy 22. novembra
Bratislavské Staré Mesto otvorí tohtoročné vianočné trhy na Hviezdoslavovom námestí 22. novembra a potrvajú do 23. decembra.
viac
18.11.2019
Vianočné trhy v centre Prešova budú pohodové a ekologickejšie
V meste Prešov už vrcholia prípravy na vianočné trhy. Podujatie s novým konceptom a názvom "Prešovské POhodové Vianoce" slávnostne otvoria 25. novembra, potrvajú do 23. decembra a jeho súčasťou bude viacero noviniek.
viac
26.10.2020
Majitelia kaviarní a gastroprevádzok môžu prevádzkovať terasy aj v zime
Majitelia kaviarní a gastroprevádzok v Prešove budú môcť prevádzkovať svoje letné terasy alebo sedenia aj v zime. Mesto im v prípade záujmu predĺži platnosť rozhodnutí o umiestnení terasy a sedenia na pešej zóne a priľahlých uliciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %