Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
21.11.2019 04:05

Na vianočných trhoch ukážu aj život na stredovekom sedliackom dvore


Ilustračná snímka, zdroj: Zilinak.sk


Vianočné trhy v Žiline sa uskutočnia od 23. novembra do 23. decembra na Mariánskom námestí a Námestí Andreja Hlinku.


Pre návštevníkov bude k dispozícii desať stánkov s občerstvením, 14 remeselných stánkov a šesť stánkov s potravinovým tovarom na Mariánskom námestí. Na Námestí Andreja Hlinku budú dva stánky s občerstvením.       

Podľa primátora Žiliny Petra Fiabáneho vyberalo mesto stánky prostredníctvom elektronickej aukcie v septembri a októbri. "Do mestského rozpočtu pribudne z prenájmu stánkov 182.392 eur, najvyššia suma za stánok bola 20.822 eur," uviedol Fiabáne.       

Vizuál vianočných trhov má v tomto roku podobu vianočného mestečka. "Priestor pre návštevníkov sa rozšíri a súčasťou mestečka bude aj obrovská vianočná guľa, v ktorej sa radi fotografujú. Ozdobou Mariánskeho námestia budú tradične vianočný stromček a drevený betlehem. Návštevníci trhov nájdu v centre mesta rôznorodú vianočnú výzdobu, napríklad sobiu rodinku, svetelné vločky, anjelov či prevesy," doplnil hovorca mesta Vladimír Miškovčík.       

Námestie Andreja Hlinku oživí počas víkendu 21. a 22. decembra ukážka života na stredovekom sedliackom dvore s prezentáciou stredovekých remesiel a so živými zvieratami. "Bude tam osem – deväť remeselníkov. Je to aktivita tesne pred Vianocami, keď už deti majú prázdniny, aby sa mohli ísť niekde pozrieť. Neumiestňovali sme to priamo do rušného vianočného mesta na Mariánskom námestí, ale dali sme im priestor práve na Námestí Andreja Hlinku. Spolupracujeme s Cechom Terra de Selinan, čiže aj kvalita bude zachovaná," dodala vedúca odboru kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja Mestského úradu v Žiline Ingrid Dolníková.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Staromestské slávnosti v Žiline opäť ponúknu pestrý program
Mesto Žilina pozýva na XXII. ročník Staromestských slávností, ktoré sa budú konať 26. - 28. mája.
viac
25.11.2016
O týždeň začnú Vianočné trhy v Žiline
Mesto Žilina pozýva na tradičné Vianočné trhy, ktoré sa každoročne konajú na Mariánskom námestí a Námestí Andreja Hlinku.
viac
18.10.2018
Mesto získa za prenájom stánkov na Vianočných trhoch takmer 185-tis. eur
Prenájom stánkov, ktoré budú ponúkať občerstvenie a nápoje počas tohtoročných Vianočných trhov v Žiline, prinesie do mestskej pokladnice 184.816 eur, čo je takmer o 100.000 eur viac ako vlani.
viac
19.10.2021
Vianočné trhy v Žiline budú bez tradičného kultúrneho programu
Vianočné trhy v Žiline budú bez tradičného kultúrneho programu. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka je dôvodom aktuálna epidemická situácia a prognózy jej vývoja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %