Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
27.01.2020 12:40

Rekonštrukcie bojov pripomenuli oslobodenie Levoče pred 75 rokmi


Ilustračný výrez plagátu


Oslobodenie mesta Levoča a jeho okolia počas druhej svetovej vojny pred 75 rokmi pripomína trojdňové víkendové podujatie v tomto regióne. Súčasťou sobotňajšieho programu bola rekonštrukcia bojov medzi 1. československým armádnym zborom a nemeckým Wehrmachtom o kótu 642 na Starej hrhovskej ceste.


Prezentovali ju členovia klubov vojenskej histórie v dobových uniformách a s historickou bojovou kolesovou technikou.       

"Chceme zároveň dať do povedomia, že tento región oslobodzoval náš 1. československý armádny zbor. Ľudia si väčšinou myslia, že ho oslobodzovala Červená armáda, ale jej sektor bol južnejšie, oslobodzovala úsek v smere Krompachy - Spišská Nová Ves," uviedol pre TASR za organizátorov Daniel Huraj z Prešovského klubu vojenskej histórie Dukla.

Levoča predstavovala veľký nemecký obranný uzol a československí vojaci narazili pri kóte 642 "Kaplnka" na tvrdý odpor nepriateľa. Bojová operácia tak trvala medzi 25. a 27. januárom 1945. "Simulovali sme postup 1. československého armádneho zboru po Starej hrhovskej ceste a neskôr boj o kótu Kaplnka. Československé vojská obranu neprerazili, ale pod tlakom aj Sovietov z juhu boli Nemci napokon nútení ustúpiť a československý armádny zbor oslobodil mesto 27. januára 1945," povedal Huraj. Simulované boje prezentovala stovka účinkujúcich a diváci mali možnosť vidieť ich zblízka.         

Súčasťou sobotňajšieho programu boli aj prezentácie v Spišskom Podhradí, Klčove a Spišskom Hrhove. V nedeľu (26. 1.) dopoludnia bude v centre Levoče pred radnicou defilé a predstavenie bojových útvarov.       

Už v piatok (24.  1.) sa v Levoči pri Pomníku osloboditeľom konal pietny akt kladenia vencov. Organizátormi spomienkových podujatí sú Prešovský klub vojenskej histórie Dukla, mesto Levoča, Československý spolok 4. prápor "úderný" a Klub vojenskej histórie Zlín.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2018
Na Vojenskom cintoríne odhalili pamätnú tabuľu s menami padlých vojakov
Na Vojenskom cintoríne na Bôriku a pri pamätníku vojakov 1. československého armádneho zboru v Sade SNP v Žiline si v pondelok 30. apríla pietnym aktom kladenia vencov pripomenuli 73. výročie oslobodenia Žiliny za účasti delegácií veľvyslanectiev Ruskej federácie a Bieloruska.
viac
25.11.2019
Mesto Medzilaborce si pripomína 75. výročie oslobodenia
Pripomenúť si 75. výročie oslobodenia mesta je cieľom Laboreckých dní, ktoré sa od piatku (22. 11.) konajú v Medzilaborciach. Ich vyvrcholením budú spomienkové oslavy a pietny akt kladenia vencov k pamätníku oslobodenia v utorok (26. 11.).
viac
02.01.2020
75. výročie oslobodenia Svidníka
„Ctíme si hrdinov, oslavujeme oslobodenie“ s týmto mottom si na začiatku nového roka pripomenieme pre Svidník mimoriadne dôležité udalosti.
viac
21.01.2020
V Košiciach si pripomenuli 75. výročie oslobodenia mesta
Tradičným pietnym aktom si Košičania v nedeľu (19. 1.) na Námestí osloboditeľov pripomenuli 75. výročie oslobodenia svojho mesta. K obom pamätníkom položili vence a kytice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %