Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.01.2020 09:45

Rekonštrukcia expozície v kryptách pod františkánskym kostolom v Malackách


Snímka: (mck)


Krypty pod františkánskym kostolom sú po kaštieli druhou najnavštevovanejšou pamiatkou v Malackách. S obľubou ich spoznávajú všetky generácie, od najmenších škôlkarov až po seniorov.


Krypty vyhľadávajú aj zahraniční návštevníci, túto sezónu ich navštívili turisti nielen z európskych krajín, ale aj z ďalekej Kanady, Nového Zélandu či Taiwanu.

Krypty nie sú iba pálffyovským pohrebiskom, ale sú tu pochovaní aj členovia františkánskeho rádu a niektorí významní občania mesta. Hrobky boli zrekonštruované v rokoch 1993-1994 a v súčasnosti sú vysunutou expozíciou Múzea Michala Tillnera. Slúžia aj ako lapidárium historických sôch z mesta. Keďže pracovníci múzea nazhromaždili množstvo nových poznatkov o histórii krýpt a každý rok sa počet návštevníkov zvyšuje, zastaranú expozíciu bolo potrebné zmodernizovať a doplniť ju o nový a pútavý materiál zodpovedajúci nárokom 21. storočia. Bol zakúpený nový mobiliár a expozíciu doplnili nové informačné panely schopné odolávať vlhkosti. Prehliadku krýpt dopĺňa projekcia starých fotografií, ktoré obohacujú a spestrujú výklad sprievodcu. Múzeum Michala Tillnera vydalo novú brožúru o tejto pamiatke.

Rekonštrukcia expozície v kryptách bola financovaná z  dotácie Bratislavského samosprávneho kraja.

Autor: (MCK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2020
Malackí poslanci odsúhlasili opravu atletickej dráhy v parku
Mesto Malacky dostalo dotáciu od Slovenského atletického zväzu (SAZ) vo výške 250 tisíc eur na rekonštrukciu atletickej dráhy v Zámockom parku. Pôvodne požadovaná suma bola 400 000, avšak zväz kvôli množstvu žiadostí z celého Slovenska pridelil nižšiu sumu.
viac
27.07.2020
Pri rekonštrukcii katedrály našli doteraz neobjavenú kryptu
Pri rekonštrukcii Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline našli doteraz neobjavenú kryptu s kostrovými pozostatkami, pravdepodobne z 13. alebo 14. storočia. Na tlačovej konferencii o tom informoval Vladimír Majtan z Krajského pamiatkového úradu v Žiline.
viac
12.10.2020
V Geoparku Novohrad-Nógrád vďaka projektu skvalitnia turistickú infraštruktúru
Skvalitnenie turistickej infraštruktúry a nové služby v Geoparku Novohrad-Nógrád (GNN) má priniesť nový projekt Geotop, na ktorý zúčastnené strany získali dotáciu z cezhraničného programu Interreg.
viac
12.06.2023
Husitský kostol má vďaka MAS Dolný Liptov a obci novú fasádu
Obnovená fasáda a veža husitského kostola v Liptovskej Osade v okrese Ružomberok sú výsledkom spolupráce obce a Miestnej akčnej skupiny (MAS) Dolný Liptov. Informovala o tom Zuzana Gvizdová z občianskeho združenia Partnerstvo pre MAS Dolný Liptov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %