Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
13.04.2019 01:50

Objekt Koniarne Holíčskeho zámku prešiel čiastočnou rekonštrukciou


Ilustračná snímka - Koniarne v areáli Holíčskeho zámku.


Ministerstvo kultúry prispelo na obnovu dotáciou v objeme 588 860 eur, mesto Holíč v rámci spolufinancovania investovalo z vlastných zdrojov 50 456 eur.


V uplynulých dňoch bola dokončená čiastočná rekonštrukcia objektu Koniarne v areáli Holíčskeho zámku. Oficiálne odovzdávanie tejto časti našej národnej kultúrnej pamiatky sa uskutočnilo 29. marca. Spolu s primátorom prestrihli symbolickú pásku generálna riaditeľka Pamiatkového úradu SR Katarína Kosová a ministerka kultúry Ľubica Laššáková.

Rekonštrukcia Koniarne bola financovaná prostredníctvom rozpočtu ministerstva kultúry, z programu Obnovme si svoj dom, podprogram 1.6 Modernizácia a komplexná rekonštrukcia národných kultúrnych pamiatok s prioritou ochrany a obnovy. Ministerstvo prispelo dotáciou v objeme 588 860 eur, Mesto Holíč v rámci spolufinancovania investovalo z vlastných zdrojov 50 456 eur.

V rámci I. etapy rekonštrukcie okrem iného osadili novú strešnú krytinu, okná a dvere z dubového dreva, reštaurátorsky obnovili pôvodné mreže na oknách i kamenné portály okolo dverí. Obnovou prešli aj vonkajšie omietky, ktoré vrátili objektu Koniarne pôvodnú, dobovú podobu.

Po dokončení rekonštrukčných prác zvyšnej časti objektu pribudnú k súčasnej novo zrekonštruovanej miestnosti ďalšie, ktoré budú slúžiť ako výstavné priestory Mestského múzea a galérie v Holíči.

Autor: (ln)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2017
V Slovenskej ústrednej hvezdárni otvorili zdigitalizované planetárium
Za účasti ministra kultúry SR Mareka Maďariča slávnostne otvorili v utorok v Slovenskej ústrednej hvezdárni (SÚH) v Hurbanove zdigitalizované planetárium. Ako informoval generálny riaditeľ hvezdárne Marián Vidovenec, digitalizácia sa uskutočnila v troch etapách.
viac
26.01.2018
Mesto Holíč získalo dotáciu na Koniareň viac ako pol milióna eur
Mesto Holíč získalo z Ministerstva kultúry (MK) SR dotáciu vo výške 588 860 eur. Finančné zdroje sú viazané na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Holíčsky zámok – Koniareň. Zmluva bola zverejnená v Centrálnom registri zmlúv.
viac
03.01.2019
Na zámku v Holíči končí rekonštrukcia koniarne
Na Holíčskom zámku končia rekonštrukčné práce na budove koniarne, na ktoré získalo mesto nenávratné finančné prostriedky z Ministerstva kultúry (MK) SR. Informovalo o tom oddelenie regionálneho rozvoja a dotačnej politiky mestského úradu.
viac
14.02.2023
Na zámku sa uskutočňujú reštaurátorské práce
Na zámku v Holíči sa v súčasnosti uskutočňujú rekonštrukčné práce na budove tzv. Koniarne. Všetky rekonštrukčné a reštaurátorské práce sú financované z projektu s názvom Po stopách Veľkomoravských Slovanov. Informovalo o tom mesto Holíč.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %