Sobota 21.09.2024
Dnes má meniny 
Matúš
°C
11.09.2024 11:10

Realizujú sa prvé projekty z participatívneho rozpočtu


Ilustračný obrázok


V Prešove je už postupne vidieť výsledky projektov, ktoré sa zapojili do vôbec prvého ročníka participatívneho rozpočtu mesta. Vďaka nemu mohli nápady so širším spoločenským významom a verejno-prospešným účelom získať dotáciu do výšky 5000 eur.


Jeden z prvých realizovaných projektov je aj rekonštrukcia cyklotrailu pod Malkovskou hôrkou.

Mesto Prešov naštartovalo participatívny rozpočet ešte na sklonku roka 2023, keď mestskí poslanci schválili VZN o pravidlách participácie. Na jar v roku 2024 už mesto prijímalo prvé žiadosti o finančné príspevky na rôzne projekty. Vo finále si 8 projektov rozdelilo takmer 40-tisíc eur. Medzi prvými už zrealizovanými projektami je zrekonštruovaná trať na horskú cyklistiku s názvom SkočkyKočky.

„Participatívny rozpočet je časťou z rozpočtu mesta, o ktorej vo verejnom hlasovaní rozhodnú jeho samotní obyvatelia. Teší nás, že v prvom ročníku sú naozaj rôznorodé projekty a je veľmi dobré, že sa tam dostal aj tento cyklistický. V Prešove sa len nedávno  z eurofondov podarilo vybudovať cyklopruhy, z Plánu obnovy a odolnosti Slovenska sme mohli odštartovať budovanie nového cyklochodníka na Solivare a cez participatívny rozpočet sme zase dokázali podporiť cyklotrail na horskú cyklistiku SkočkyKočky. Verím, že ich úspešný projekt bude inšpiráciou aj pre ďalšie prešovské športové komunity zapojiť sa do nasledujúceho ročníka participatívneho rozpočtu,“ uviedol primátor mesta Prešov František Oľha.

Trate v rámci cyklotrialu SkočkyKočky vybudovali dobrovoľníci a nadšenci zo Slovenskej Mountainbikovej Asociácie o. z. ešte v roku 2016 s pomocou 2% z daní aj príspevkov od nadácií. V máji 2024 získali z participatívneho rozpočtu mesta Prešov 5-tisíc eur na rekonštrukciu ich takzvaného singletracku.

„Náš trail SkočkyKočky je najviac využívaný chodník pre MTB cyklistov v prešovských mestských lesoch. Po 8 rokoch od svojho vzniku, po erózii a tisíckach prejazdov, bol v stave vyžadujúcom rekonštrukciu. Celý chodník, od vrchu až po spodok, v dĺžke 1,5 km, prešiel terénnou úpravou minibagrom a ručným formovaním trate. Pracovalo sa hlavne na klopených zákrutách a skokoch, z ktorých sa niektoré čiastočne zväčšili. Pribudli aj nové prvky a nová horná časť trasy s rozbehom a takzvaným table skokom,“ povedal Ján Tekeľ, predseda Slovenskej Mountainbikovej Asociácie o. z.

Ako dodal, trať má po novom aj 5 nových skokov, ktorých je teraz na traile dokopy 39. Rekonštrukciou sa chodník stal viac technickejším trailom, ktorý zmenil svoj charakter smerom k progresívnemu jazdeniu a možnosti zlepšovania sa jazdcov. Vďaka zväčšeným a novým klopeným zákrutám je trail aj bezpečnejší a plynulejší. Spomenul tiež, že práve na týchto prešovských singletrackoch  vyrástol aj majster Slovenska v MTB Endure a veľa ďalších mladých talentov sa tu učí jazdiť na horskom bicykli.

Cyklotrail sa nachádza v prešovských mestských lesoch pod Malkovskou hôrkou. Cesta pre horské bicykle má 1,5 km a verejnosti je prístupná nepretržite. Slávnostné otvorenie zrekonštruovaného trailu SkočkyKočky sa uskutočnilo v nedeľu 25. augusta 2024.

Autor: (ts-mesto Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.06.2017
Cez participatívny rozpočet zrealizujú päť projektov
Do participatívneho rozpočtu prihlásili obyvatelia Piešťan v tomto roku dvanásť projektov. Do hlasovania sa dostalo sedem z nich, nakoľko nie všetky splnili požadované kritériá. Zo siedmich sú tri v kategórii do 2000 eur a štyri v kategórii do 5000 eur.
viac
04.06.2020
Vybrané projekty participatívneho rozpočtu sa presúvajú na budúci rok
Realizácia občianskych projektov, ktoré hlasovaním vybrali obyvatelia Trebišova v rámci tohtoročného participatívneho rozpočtu mesta, sa pre koronakrízu presúva na budúci rok. Potvrdila to hovorkyňa trebišovskej radnice Martina Mištaničová.
viac
03.11.2020
Začalo sa hlasovanie o projektoch participatívneho rozpočtu Trnavského kraja
Od 2. až do 15. novembra sa v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) koná hlasovanie o podpore projektov z participatívneho rozpočtu (PR). V rámci jeho druhého ročníka obyvatelia môžu hlasovať online za najmenej tri spomedzi 105 projektov.
viac
29.12.2020
Víťazom participatívneho rozpočtu je kvetinový erb mesta
Víťazom tohtoročného participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica je kvetinový erb mesta, obnova zábradlí a chodníkov. Projekt s názvom Urpínske serpentíny II. získal 162 hlasov. Informovala o tom Dominika Mojžišová z kancelárie banskobystrického primátora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.36 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %