Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.03.2016 09:00

Radnica vo Vrbovom sa dohodla s dedičmi, získa synagógu


Synagóga vo Vrbovom má nádej na lepšiu budúcnosť. (Foto: Mapio)


Za 32.000 eur odkúpi mesto Vrbové pri Piešťanoch od súkromných vlastníkov polovicu tamojšej synagógy. Scelený majetok umožní samospráve uchádzať sa o prostriedky z európskych fondov na jej opravu.


Vrbovský mestský úrad získal polovicu synagógy v reštitučnom konaní, druhú súd priklepol dedičom jej posledného vlastníka, podnikateľa Dezidera Hačka. Ten synagógu odkúpil v roku 1947 od židovskej obce za účelom zbúrania, na pozemku chcel rozširovať svoje podnikateľské zámery. Kým však k búraniu došlo, bola synagóga znárodnená a proces zastavený. Synagóga sprvu slúžila ako sklad zhabaného majetku židovských obyvateľov, neskôr ako sýpka poľnohospodárskeho družstva a sklad hotových výrobkov odevného závodu Trikota. Podľa slov vedúceho útvaru kultúry a školstva na Mestskom úrade vo Vrbovom Ľubomíra Bosáka sa mesto pôvodne pustilo do opravy už na začiatku 80. rokov minulého storočia, no reštitučné konanie akciu zastavilo. Zhruba pred desiatimi rokmi s veľkými očakávaniami previedlo mesto svoj podiel na podnikateľa Josepha Karbana, ktorý deklaroval zámer synagógu opraviť a vrátiť jej pôvodný lesk.

V synagóge bude kultúrne centrum

K dohode s majiteľmi jej druhej polovice však nedošlo. "V zmysle zmluvy potom mestu Karban majetok vrátil," povedal Bosák pre TASR. S odkúpením polovice od dedičov teraz súhlasilo mestské zastupiteľstvo na svojej marcovej schôdzi. "Máme zámer získať prostriedky na opravu, aby zo synagógy bolo mestské kultúrne centrum pre konanie rôznych podujatí, koncertov i výstav," dodal Bosák. Jednu z najkrajších synagóg na Slovensku postavili v centre mesta v hornej časti terajšej Ulice M. A. Beňovského v roku 1883 podľa projektu bratislavských architektov Kittlera a Grätzela, keď v štvotisícovom Vrbovom žilo okolo 1000 židov. Reprezentuje orientálnymi prvkami obohatenú architektúru kultových stavieb židovských náboženských obcí poslednej štvrtiny 19. storočia. Na náboženské účely neslúži od roku 1942.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.03.2016
Dvanásť projektov sa "pobije" o 20.000 eur z rozpočtu Banskej Bystrice
Banskobystričania môžu začať rozhodovať o rozdelení 20.000 eur z participatívneho rozpočtu mesta. Hlasovanie, ktorým ľudia podporia súťažné projekty, sa spustí 22. marca.
viac
01.04.2016
Otvorili zrekonštruované Múzeum Prvého slovenského gymnázia v Revúcej
Zrekonštruované Múzeum Prvého slovenského gymnázia (MPSG), ktoré sa špecializuje na dejinný prínos tejto vzdelávacej inštitúcie a históriu mesta Revúca, slávnostne otvorili pre verejnosť.
viac
04.04.2016
Strechu na židovskej synagóge v Prešove opravia do konca mája
V dôsledku rekonštrukcie strechy sú návštevy prešovskej ortodoxnej židovskej synagógy na Okružnej ulici dočasne obmedzené. S opravou strechy začali v marci a hotová by mala byť do konca mája.
viac
13.03.2017
Lučenec chce byť členom Združenia historických miest a obcí Slovenska
Návrh na vstup do združenia, ktoré vzniklo na základe iniciatívy primátorov a starostov najvýznamnejších historických miest a obcí Slovenska v roku 1995, podporili na zasadaní mestskí poslanci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %