Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
04.04.2016 09:00

Strechu na židovskej synagóge v Prešove opravia do konca mája


Strecha synagógy by mala byť hotová do niekoľkých týždňov. (Foto: mapio)


V dôsledku rekonštrukcie strechy sú návštevy prešovskej ortodoxnej židovskej synagógy na Okružnej ulici dočasne obmedzené. S opravou strechy začali v marci a hotová by mala byť do konca mája.


Židovská náboženská obec (ŽNO) v Prešove preto žiada návštevníkov, aby venovali zvýšenú pozornosť pri návšteve a plne rešpektovali vyznačené zóny pre zákaz vstupu. Záujemcovia o prehliadku by sa mali dopredu nahlásiť. Strechu naposledy opravovali v 90. rokoch minulého storočia, po 20 rokoch začala pretekať, informoval TASR kancelár ŽNO Peter Chudý. V synagóge sú unikátne maľby, preto s opravou nemohli čakať. Okrem výmeny celej krytiny menia aj nahnité drevené časti, drevo napadnuté červotočom. „Je to pomerne nákladná vec. Rokovali sme aj s Ústredným zväzom židovských náboženských obcí, ktorý v rámci svojho grantového programu nám v tomto roku vyšiel v ústrety a časť tejto sumy je ochotný v rámci grantu preplatiť. Zvyšok budeme realizovať z vlastných zdrojov, to znamená z vlastných úspor. Hodnota strechy je zhruba okolo 60.000 eur,“ uviedol Chudý. ŽNO ešte čaká oprava niektorých malieb vo vnútri synagógy, ktoré neboli zrekonštruované.

Výhľadovo by chceli jednu voľnú budovu v suburbiu na Okružnej ulici premeniť na múzeum judaík, ktoré je teraz umiestnené na dámskej galérii v ortodoxnej synagóge. Radi by tu vystavili aj niektoré artefakty, ktoré majú v depozitoch a časť budovy venovať otázke holokaustu. Informácie o ukončení prác na synagóge budú aktualizované na stránke www.synagóga-presov.sk. V letných mesiacoch tu už plánujú tradičný cyklus koncertov. Ortodoxná synagóga v Prešove bola postavená v rokoch 1897 – 1898. Exteriér budovy má hladké fasády, členené štíhlymi oknami. Interiér je zdobený bohatými nástennými maľbami v orientálnom štýle. Expozícia judaík administratívne patrí Slovenskému národnému múzeu, oddeleniu židovskej kultúry v Bratislave. V zbierke sa nachádzajú tiež dobové predmety z pôvodného Židovského múzea, ktoré vzniklo v Prešove v roku 1928.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2016
Radnica vo Vrbovom sa dohodla s dedičmi, získa synagógu
Za 32.000 eur odkúpi mesto Vrbové pri Piešťanoch od súkromných vlastníkov polovicu tamojšej synagógy. Scelený majetok umožní samospráve uchádzať sa o prostriedky z európskych fondov na jej opravu.
viac
22.03.2016
Alexander Ernst: Postavenie hlavného kontrolóra závisí od jeho osobnosti
Pravidlá kontrolnej činnosti hlavného kontrolóra mesta Prešov by mohli slúžiť aj ako manuál pre kontrolnú činnosť v iných samosprávach.
viac
22.03.2016
Slovenskí škôlkari „maľujú rozprávky“
Projekt Eurorozprávky iniciovali prešovské učiteľky. Škôlkari výtvarne spracovávajú rozprávky európskych krajín.
viac
07.04.2022
Prešov chce v tomto roku opraviť komunikácie za takmer tri milióny eur
Do opráv ciest, chodníkov a parkovísk plánuje mesto Prešov v najbližších troch rokoch investovať takmer 5,5 milióna eur. V tomto roku to majú byť rekonštrukčné práce za takmer tri milióny eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %