Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
28.06.2016 12:04

Rača upozorňuje na riziko vzniku požiarov, obáva sa situácie z minulého roku


Snímka: (Marcel REBRO).


Mestská časť Rača chce v súvislosti s horúčavami vystríhať obyvateľov Rače a návštevníkov okolitých vinohradov a lesov pred požiarmi, ktoré sa po minulom roku stali mementom pre všetkých Račanov.


„Všetci máme ešte v živej pamäti minuloročné rozsiahle požiare, ktoré vypukli dokonca aj v tesnej blízkosti obytných domov. Vysoké teploty a sucho sú veľmi nebezpečným atribútom na vznik a rýchle šírenie požiaru, niekedy stačí nedbalo odhodený ohorok z cigarety, ktorý vie spôsobiť katastrofu,“ hovorí starosta Rače Peter Pilinský.

Samospráva v rámci preventívnych opatrení osadila na najnavštevovanejšie račianske vinohrady výstražné tabule proti manipulácii s otvoreným ohňom.

MČ Rača zároveň oficiálne požiadala Okresný úrad Bratislava, pozemkový a lesný odbor, aby vyzval vlastníkov viníc na vykonanie opatrení na ochranu pred poškodením a degradáciou. „V našom katastrálnom území sa nachádzajú vinice, o ktoré sa ich vlastníci nestarajú. Tieto plochy dlhodobo degradujú, strácajú na svojej ekologickej funkcii a zároveň sa stávajú aj potencionálnym rizikom pre vznik požiaru, ktorý môže spôsobiť vážne dôsledky – ujmu na majetku, na zdraví či dokonca na živote. Príklady z minulého roku sú toho dôkazom, napríklad požiar vinohradov dňa 24. 7. 2015, ktorý si vyžiadal dočasné uzatvorenie Kadnárovej ulice a evakuáciu obyvateľov niekoľkých domov na tejto ulici,“ doplnil starosta Pilinský.

 

 

Autor: (Mgr. Eva MIKLÁNKOVÁ, hovorkyňa MČ Rača)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2016
V Rači začína projekt Adoptuj si ihrisko
Občania teraz majú možnosť adoptovať si niektoré z verejných detských ihrísk a stať sa ich správcami.
viac
03.04.2017
Rača radikálne odmieta zámer letiska M. R. Štefánika
Vo februári prišla na mestskú časť Rača žiadosť o stanovisko, v ktorej Letisko M. R. Štefánika deklaruje zámer pristúpiť ku komplexnej rekonštrukcii vzletovej a pristávacej dráhy (VPD) 13-31 smerujúcej na Raču.
viac
26.06.2017
Mimoriadne vyhlásenie starostu Rače
Vzhľadom na mimoriadnu situáciu, ku ktorej došlo v sobotu 24. júna vo vinohradoch nad Krasňanmi a Račou, som sa rozhodol vypísať finančnú odmenu 1000 eur z vlastných prostriedkov na odhalenie a usvedčenie podpaľača.
viac
11.06.2021
Po Račianskom vinohradníckom chodníku bude premávať Račanská lokálka
Turistické prehliadky zamerané na gastronómiu, architektúru, históriu, ale aj ochutnávky slovenských vín, aj to prináša projekt Račanskej lokálky, ktorá začína premávať po Račianskom vinohradníckom chodníku v Bratislave. Milovníkov slovenského vína, jedla či histórie územia prevezie každý piatok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %