Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
18.12.2019 04:10

R. Duda: Znesvätenie cintorína v Námestove je bezprecedentný prejav barbarstva


Židovský cintorín v Námestove zničili vandali. Desiatky pomníkov niekto pováľal a rozbil. Pováľaných a rozbitých je 59 pomníkov. FOTO TASR - Polícia SR.


V reakcii na informácie o vyčíňaní vandalov na židovskom cintoríne v Námestove to v utorok povedal predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí (ÚZŽNO) v SR Richard Duda.


"Neznámi páchatelia si svoj hnev, frustráciu, nenávisť alebo možno len negatívnu energiu nevybitú poctivou prácou namierili na miesto posledného odpočinku tých, ktorí sa brániť nevedia. Nezničili len náhrobné kamene, ale pošliapali úsilie slušných občanov o pokojné spolužitie všetkých Oravcov bez rozdielu," uviedol Duda s tým, že ÚZŽNO na Slovensku prosí všetkých slušných ľudí, aby nezostali mlčiacou väčšinou.       

Pobúrenie nad vandalizmom a zneuctením cintorína v Námestove vyjadrila aj židovská organizácia B'nai B'rith Tolerancia. "Je to odsúdeniahodný čin. Žiadame, aby bol dôsledne vyšetrený a potrestaný," zdôraznil prezident židovskej organizácie Peter Werner.

Poškodenie náhrobných kameňov na cintoríne je podľa Wernera prejavom antisemitizmu. "Vyzývame štátne orgány na všetkých úrovniach, aby venovali problematike antisemitizmu, rasizmu a xenofóbie zvýšenú pozornosť. Aby proklamácie pri výročiach spomienky obetí holokaustu, ako aj ďalších tragédií, neboli slovami bez obsahu. Očakávame, že všetci slušní ľudia na Slovensku odsúdia tento nehorázny akt vandalizmu," doplnil Werner.       

To, že cintorín je zničený, zistili miestni aktivisti v pondelok (16. 12.). Po zverejnení fotografií zo spustošeného cintorína na sociálnej sieti sa začínajú ozývať dobrovoľníci, ktorí sú ochotní zúčastniť sa na obnove. Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície v Dolnom Kubíne už začal trestné stíhanie vo veci prečinu hanobenia miesta posledného odpočinku. Podľa žilinskej krajskej policajnej hovorkyne Jany Balogovej doposiaľ nezistený páchateľ zničil a poškodil nielen desiatky pomníkov a náhrobných dosiek, ale aj zariadenie pohrebiska. "Svojím konaním spôsobil židovskej obci škodu vo výške najmenej 50-tis. eur," vyčíslila.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.04.2020
Zničený židovský cintorín obnovujú, podpora prišla z mnohých krajín
Židovský cintorín na brehu Oravskej priehrady v Námestove, ktorý koncom minulého roka spustošili vandali, začali v apríli rekonštruovať. Desiatky pomníkov už v týchto dňoch opäť stoja na mieste.
viac
14.04.2021
Projekt revitalizácie zelene ortodoxného cintorína v Bratislave
Na Slovensku sú stovky židovských cintorínov, pričom najznámejšie z nich sa nachádzajú v Bratislave, Dunajskej Strede, Nitre, Žiline, Prešove, Michalovciach, či Humennom. Jeden z najväčších a najstarších židovských cintorínov je ortodoxný cintorín v Bratislave.
viac
17.09.2021
Dobrovoľníci čiastočne obnovili židovský cintorín v Ilave
Revitalizáciu najmä v podobe očistenia náhrobkov pochovaných ľudí zabezpečili dobrovoľníci z radov obyvateľov mesta pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva.
viac
23.08.2022
V Holíči zrevitalizujú Židovský cintorín, mesto získalo dotáciu z TTSK
Mesto Holíč zrevitalizuje priestory Židovského cintorína, ktorý sa nachádza na ulici Pod sýpkou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %