Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
14.04.2020 11:20

Zničený židovský cintorín obnovujú, podpora prišla z mnohých krajín


Snímka zdroj: (tasr).


Židovský cintorín na brehu Oravskej priehrady v Námestove, ktorý koncom minulého roka spustošili vandali, začali v apríli rekonštruovať. Desiatky pomníkov už v týchto dňoch opäť stoja na mieste.


Podľa predsedu občianskeho združenia Pamätaj, ktoré sa o cintorín stará už roky, Karola Kurtulíka obnovu podporili nielen ľudia zo Slovenska, ale aj z Izraela, Rakúska, Nemecka, Austrálie či Švajčiarska.

„Keď sme zistili, čo sa stalo, cez profil na sociálnej sieti som urobil ponuku na zbierku. Ľudia prispievali aj to málo, čo mali. Na účte je momentálne okolo 6000 eur. Mnohí ľudia sa angažovali aj tým, že poskytli kameru, webový priestor, dátové úložisko alebo napríklad elektromateriál,” priblížil Kurtulík.

Paralelne s obnovou cintorína sa tak začali aj výkopové práce pre nový kamerový systém. Podľa predsedu združenia je v pláne aj dobudovanie náznakového oplotenia. Rekonštrukcia by mala pokračovať aj v nadchádzajúcich dňoch.

To, že cintorín je zničený, zistili miestni aktivisti 16. decembra minulého roku. Po zverejnení fotografií zo spustošeného cintorína sa na sociálnej sieti zdvihla vlna solidarity a začali sa ozývať dobrovoľníci, ochotní podieľať sa na obnove. Na znesvätenie miesta posledného odpočinku židovských obyvateľov Námestova reagoval aj predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR Richard Duda, ktorý skutok označil za bezprecedentný prejav barbarstva. Pobúrenie nad vandalizmom vyjadrila aj židovská organizácia B'nai B'rith Tolerancia. Z polície vtedy informovali o tom, že neznámy páchateľ zničil a poškodil nielen desiatky pomníkov a náhrobných dosiek, ale aj zariadenie pohrebiska. Židovskej obci tak spôsobil škodu vo výške najmenej 50 000 eur.

Podľa žilinského krajského hovorcu polície Radka Moravčíka na prípade v súčasnosti naďalej intenzívne pracujú. „Vykonávame všetky potrebné procesné úkony a opatrenia, ktorých súčasťou je aj znalecké dokazovanie, s cieľom objasnenia skutku a rozhodnutia v zmysle Trestného poriadku,” uviedol. Z uvedeného dôvodu podľa Moravčíka nie je možné k prípadu poskytnúť žiadne bližšie informácie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2020
Oravskú priehradu sprístupní návštevníkom nový náučný chodník
Prezentáciu historických, prírodných, kultúrnych a vlastivedných skvostov hornej Oravy má ponúknuť nový náučný chodník popri brehu Oravskej priehrady v Námestove.
viac
04.02.2021
Námestovo vyhlásilo súťaž na rozvoj nábrežia Oravskej priehrady
Mesto Námestovo hľadá najvhodnejší spôsob rozvoja Nábrežia Oravskej priehrady. V tejto súvislosti vyhlásilo dvojetapovú urbanisticko-architektonickú súťaž. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor Milan Hubík.
viac
17.09.2021
Dobrovoľníci čiastočne obnovili židovský cintorín v Ilave
Revitalizáciu najmä v podobe očistenia náhrobkov pochovaných ľudí zabezpečili dobrovoľníci z radov obyvateľov mesta pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva.
viac
23.09.2022
Rekonštrukciu mosta cez Oravskú priehradu projektuje ŽSK aj s cyklochodníkom
Rekonštrukciu mosta cez Oravskú priehradu v Námestove projektuje Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) aj s cyklochodníkom a chodníkom pre chodcov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %