Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
26.04.2022 11:40

PSK môže byť pre zahraničie atraktívny pre svoju prírodu a kultúru


Na archívnej snímke Milan Majerský. Snímka zdroj: (tasr).


Hlavnou devízou pre rozvoj Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a medzinárodnej spolupráce subjektov pôsobiacich v ňom je príroda a kultúrne dedičstvo.


Povedal to v pondelok predseda PSK Milan Majerský po stretnutí so štátnou tajomníčkou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brockovou v rámci aktivity „Z regiónov do sveta“. Cieľom rezortnej iniciatívy je predstaviť novú ponuku podpory štátu pri spolupráci so zahraničím.

"Je to jeden z najnavštevovanejších samosprávnych krajov v rámci Slovenska, keďže tu máme Vysoké Tatry, Poloniny, veľa ďalších prírodných a kultúrnych krás, a toto je hodné toho, aby aj tam boli vytvárané pracovné miesta, aby sme otvorili brány kraja pre zahraničných turistov a tú krásu 'vyviezli' späť do zahraničia," povedal Majerský, pričom využitie prírodného a kultúrneho potenciálu kraja v medzinárodnom meradle označil za "výzvu".

Zároveň sa stotožnil s Brockovej názorom, že PSK čelí aktuálne utečeneckej kríze v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine i koronakíze, oproti ostatným slovenským samosprávnym krajom však i sociálnej pre zvýšený počet príslušníkov marginalizovanej rómskej komunity. "Ak bude spolupracovať štátna správa, regionálna správa a miestna samospráva, sme na najlepšej ceste, aby sme nad týmito problémami aj zvíťazili," skonštatoval.

Ako Brocková vysvetlila, aktivita "Z regiónov do sveta" je zameraná na ekonomickú diplomaciu a pomoc súkromným spoločnostiam, vedecko-výskumným subjektom, vzdelávacím inštitúciám, ale tiež mestám a obciam. "Je dôležité, aby sme mali konkurenčné firmy, ktoré dokážu obstáť a ponúknuť relevantný výstup pre zahraničie," uviedla.

Rezort diplomacie s cieľom pomôcť komunikovať malým a stredným firmám so zahraničím posilnil svoje zahraničné centrum, pripravené pomôcť sú podľa jej slov aj zastupiteľské úrady v 63 krajinách sveta. "Prostredníctvom týchto zastupiteľských úradov sme pripravení komunikovať, prepájať, integrovať, ponúkať spoluprácu a vytvárať partnerstvá," deklarovala.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.12.2020
J. Hlinka: Čerpáme skúsenosti iných samospráv z EÚ
Jeden z najväčších míľnikov pre samosprávu na Slovensku bolo prijatie ustanovení Európskej charty miestnej samosprávy, hovorí jeden z najdlhšie slúžiacich starostov na Slovensku, Jaroslav Hlinka.
viac
24.09.2021
PSK podpísal memorandum s obcami v okrese Snina
Memorandum o vzájomnej spolupráci podpísali 22. septembra predseda PSK a zástupcovia 21 obcí v okrese Snina. Hlavným cieľom je spolupráca všetkých partnerov na zabezpečení vody a kanalizácie pre tento región.
viac
09.11.2021
Domaša sa stane modernou rekreačnou oblasťou
Memorandum o vzájomnej spolupráci pri rozvoji cestovného ruchu na Domaši podpísali v pondelok 8. novembra starostovia obcí, prednostovia okresných úradov, ministerstvo dopravy i iniciátor stretnutia Prešovský samosprávny kraj. Ich spoločným cieľom je rozvoj tohto regiónu a prilákanie turistov.
viac
04.04.2023
PSK a Zakarpatská oblastná rada chcú zintenzívniť spoluprácu
Prešovský samosprávny kraj (PSK) a Zakarpatská oblastná rada so sídlom v Užhorode chcú zintenzívniť spoluprácu na slovensko-ukrajinskom pohraničí a pripravovať konkrétne projekty na povojnovú obnovu i rozvoj území.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %