Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
01.12.2021 02:35

Kontroly NKÚ v samosprávach inšpirujú aj v zahraničí


Na snímke Ľubomír Andrassy a Maksim Acevski. Snímka zdroj: (NKÚ).


Úloha najvyšších kontrolných inštitúcii v samospráve je nielen poukazovať na riziká spojené s činnosťou samosprávy, ale aj ponúkať riešenia na ich predchádzanie“, zhodli sa na tom predseda severomacedónskeho štátneho kontrolného úradu Maksim Acevski a podpredseda slovenského NKÚ Ľubomír Andrassy.


Zahraniční partneri sa na Slovensku zaujímali o fiškálnu decentralizáciu verejnej správy, najmä o spôsob kontroly finančných výkazov samospráv a následné vyhodnocovanie rizík. Mimoriadny záujem vzbudila prezentácia slovenského úradu o skúsenostiach z pôsobenia v obciach a mestách.

Podpredseda NKÚ Ľubomír Andrassy tiež vyzdvihol úlohu každého jedného občana, ktorý vďaka dostupným dátam, napr. aj prostredníctvom aplikácie MuMap, môže byť “najlepším kontrolórom” vo svojej obci či meste. Poukázal tiež na nutnú spoluprácu kontrolných inštitúcii na národnej, ale aj medzinárodnej úrovni. Dôležitá je podľa neho aj spolupráca s akademickou obcou.

Niekoľkodňová študijná návšteva vedenia štátneho kontrolného úradu Severného Macedónska a predstaviteľov ministerstiev financií a samosprávy minulý týždeň na Slovensku bola zameraná na fiškálnu decentralizáciu a pokrývala aj otázky auditu a kontroly samospráv. Je súčasťou projektu, ktorý MF SR realizuje s Rozvojovým programom OSN (UNDP). Ten sa sústreďuje na odovzdávanie skúsenosti SR v oblasti riadenia verejných financií.

Autor: (NKÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
NKÚ sa zameral na sociálnu oblasť
Národná autorita pre oblasť externej kontroly sa aj v tomto roku zamerala na sociálnu oblasť. Záujemcovia o opatrovateľskú službu sú na Slovensku odkázaní na samosprávy a nie vždy od nich adekvátnu a kvalitnú službu aj dostanú. Potvrdzujú to závery kontroly NKÚ SR.
viac
27.01.2021
ZMOS rozbieha spoluprácu so Slovnaftom
Združenie miest a obcí Slovenska začína rok 2021 spoluprácou s jedným z najväčších priemyselných podnikov na Slovensku – so spoločnosťou Slovnaft.
viac
12.02.2021
NKÚ: Slovensko má nízku zaškolenosť detí do piatich rokov
Slovensko je v počte zaškolených detí predškolského veku na chvoste Európy. Európsky priemer je na úrovni 95 percent a slovenský ukazovateľ návštevnosti materských škôl deťmi od štyroch rokov sa dostáva mierne nad 80 percent, pričom Košický kraj je so 70 percentami na tom najhoršie.
viac
15.02.2021
Súčasné kapacity materských škôl sú nedostatočné
Súčasné kapacity materských škôl sú nedostatočné. Najvyšší kontrolný úradu SR preveril realizáciu projektov zo strany miestnej samosprávy, ktoré súvisia s rozširovaním priestorových kapacít existujúcich predškolských zariadení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %