Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.10.2022 07:45

PSK dlhodobo rieši opatrenia na znižovanie energetickej náročnosti svojich budov


Sídlo PSK.


Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa opatreniami na znižovanie energetickej náročnosti budov PSK zaoberá dlhodobo a rieši ich intenzívne i aktuálne. Uviedla to hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.


"Začali sme pred príchodom energetickej krízy, či už formou zateplenia budov, výmeny okien, elektroinštalácií, kotolní a regulácie kúrení. Ale aj v podobe znižovania rezervovanej kapacity na ističoch, elimináciou jalovej elektriny či spoločným verejným obstarávaním energií," uviedla Jeleňová.

Ako ďalej povedala, počas leta všetky organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja na výzvu Úradu PSK prepočítali a valorizovali platby nájomcov za nájomné a dodávky energií za prenajaté priestory v ich správe.

"Naše organizácie sme rovnako listom usmernili a vyzvali k prijatiu opatrení na úrovni ich riaditeľov podľa ich uváženia. Poskytli sme im údaje o aktuálnych legislatívnych požiadavkách na vykurovanie miestností. Na šetrenie vidíme priestor v osvetlení exteriérov, intenzite kúrenia na chodbách a spoločných priestoroch, správnom vetraní, prehodnotení teploty teplej úžitkovej vody a podobne," priblížila Jeleňová.

Aktuálne sa PSK pripravuje na nákup plynu na burze na rok 2023. "Ceny mierne poklesli, máme ukončené verejné obstarávanie na dodávky plynu a súťažíme tretíkrát dodávateľa elektrickej energie. Čakáme na ohlásenie foriem pomoci zo strany štátu, aby sme vedeli pripraviť budúcoročné rozpočty a zistili, či dokážeme po započítaní tejto pomoci a očakávanej úspore pokryť naším rozpočtom ostatné zvýšené prevádzkové, respektíve bežné výdavky," povedala Jeleňová.

PSK je podľa jej slov aktuálne žiadateľom o nenávratný finančný príspevok v projekte Moderné technológie, vďaka ktorému na budúci rok zabezpečí do tretiny svojich objektov meracie zariadenia s diaľkovým odčítaním a elektronickým odosielaním meraných dát do smart platformy. Tá bude automatizovane vyhodnocovať dennú spotrebu energií a vody a prípadné zistené výkyvy a neefektivitu vyhodnocovať a hlásiť. Garantom tohto projektu je Energetická agentúra smart regiónu PSK.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2020
Zastupiteľstvo PSK sa uskutoční formou videokonferencie
Prešovskí krajskí poslanci budú v pondelok (27. 4.) rokovať prostredníctvom videokonferencie. Celkovo majú na programe 24 bodov. Informovala o tom Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK).
viac
23.11.2020
Uvoľnenie opatrení znova otvorilo krajské múzeá a galérie
Múzeá a galérie v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sú opäť otvorené pre verejnosť.
viac
28.11.2022
Mesto prijalo v súvislosti s krízou viaceré úsporné opatrenia
Mesto Svidník prijalo v súvislosti s energetickou krízou viaceré opatrenia. Materské a základné školy v pôsobnosti mesta boli inštruované k šetreniu.
viac
24.01.2023
Prešov potrebuje v rozpočte na energie viac o 1,1 milióna eur
Mesto Prešov potrebuje v tohtoročnom rozpočte na energie viac ako 1,1 milióna eur. Ako uviedla hovorkyňa mesta Terézia Rácová, aktuálne prebieha príprava rozpočtu, v rámci ktorej mesto rieši zvýšenie výdavkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %