Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
28.11.2022 02:25

Mesto prijalo v súvislosti s krízou viaceré úsporné opatrenia


Snímka zdroj: (Mesto Svidník).


Mesto Svidník prijalo v súvislosti s energetickou krízou viaceré opatrenia. Materské a základné školy v pôsobnosti mesta boli inštruované k šetreniu.


"Cenu elektrickej energie máme zakontrahovanú veľmi dobre, vzhľadom na to, čo sa deje na trhoch dnes. Máme to za sumu 112 eur za megawatthodinu (MWh) za silovú zložku, nie za distribúciu. Verím, že spoločnosť, víťaz súťaže, bude schopná dodávať také množstvo energie, ktoré sme si objednali a bude jej dostatok v sieti," uviedla primátorka Svidníka Marcela Ivančová s tým, že cenu elektrickej energiu majú zazmluvnenú ešte na dva roky.

Základná umelecká škola, ako aj všetky materské a základné školy v pôsobnosti mesta, boli radnicou inštruované, "aby boli schopné usporiť elektrickú energiu, ale zase neobmedzili komfort žiakov. Postupne rekonštruujeme školské budovy. Napríklad v jednej z materských škôl sme kompletne vymenili elektroinštaláciu a takisto sme pridali nové, úsporné svietidlá. Podpísali sme zmluvu na výstavbu zelenej strechy, čiže jedna z materských škôl prejde aj takouto rekonštrukciou," priblížila Ivančová. Ako povedala, mesto má tiež podanú žiadosť na Environmentálnom fonde na zateplenie poslednej z materských škôl v meste.

"Čo sa týka fungovania úradu, šetríme, stiahli sme kúrenie, tak ako všetky samosprávy na Slovensku, lebo je to spôsob, ako vieme priamo ovplyvňovať náklady," vysvetlila primátorka.

Koncom októbra v meste otvorili krytý zimný štadión. Podľa Ivančovej prevádzka nezakrytej ľadovej plochy bola nákladná a kvalita poskytovaných služieb veľmi nízka. "Boli sme schopní prevádzkovať zimný štadión ani nie možno dva mesiace vzhľadom na teplé zimy, ktoré sú. Už teraz vidíme, že úspory na elektrickej energii sú značné. Len samotné namrazovanie ľadu, čo je pri spúšťaní zimného štadióna tá najväčšia položka, trvalo o polovicu menej času. Veríme, že minimálne personálne náklady na chod zimného štadióna budeme vedieť vykryť z tržieb a úspory elektrickej energie," skonštatovala Ivančová.

V rozpočte na rok 2022 malo mesto podľa jej slov na prevádzku zimného štadióna naplánovaných vyše 30 000 eur. "Minimálne do konca roka budeme prevádzku vedieť utiahnuť a pevne dúfam, že to bude možné aj po Novom roku," povedala Ivančová s tým, že čakajú tiež na možnosti dofinancovania športovísk zo strany štátu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.05.2020
Žilina predpokladá výpadky v rozpočte až do výšky 9 mil. eur
Výpadok príjmov rozpočtu vo výške až 9 mil. eur predpokladá mesto Žilina v dôsledku ekonomických dopadov mimoriadnej situácie v súvislosti s koronavírusom.
viac
30.09.2022
Lučenec pre šetrenie energiami zavádza prácu z domu, zatvára i divadlo
Mesto Lučenec v súvislosti s aktuálnou energetickou krízou pozastavuje prevádzku Divadla B. S. Timravy a postupne znižuje počet aktívnych svietidiel verejného osvetlenia.
viac
07.10.2022
PSK dlhodobo rieši opatrenia na znižovanie energetickej náročnosti svojich budov
Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa opatreniami na znižovanie energetickej náročnosti budov PSK zaoberá dlhodobo a rieši ich intenzívne i aktuálne. Uviedla to hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.
viac
24.01.2023
Prešov potrebuje v rozpočte na energie viac o 1,1 milióna eur
Mesto Prešov potrebuje v tohtoročnom rozpočte na energie viac ako 1,1 milióna eur. Ako uviedla hovorkyňa mesta Terézia Rácová, aktuálne prebieha príprava rozpočtu, v rámci ktorej mesto rieši zvýšenie výdavkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %