Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
11.04.2024 03:30

Prvé kosenie popri cestách bude už s novou technikou


Snímka zdroj: BSK


Správca komunikácií II. a III. triedy - Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja (SC BSK) disponuje ďalšími novými strojmi. Do flotily pribudli dva traktory, ktoré budú primárne slúžiť na letnú údržbu cestných komunikácií.


„V uplynulých rokoch sme sa pustili do veľkoplošných rekonštrukcií regionálnych ciest. Ak však chceme, aby boli bezpečné a komfortné, treba sa o ne starať. Preto modernizujeme nielen cesty, ale údržbovú základňu. Obstarali sme nové cestné mechanizmy, ktoré uľahčujú cestárom prácu a zvyšujú kvalitu i bezpečnosť realizovaných prác počas výkonu údržby,“ uviedol predseda BSK Juraj Droba.

Traktory sú vybavené predným dvojramennom, kde môžu byť súčasne umiestnené dve koncové prídavné zariadenia ako mulčovacie hlavy na kosenie trávnatých porastov v dvoch pracovných záberoch súčasne.

„Špeciálna zostava týchto zariadení umožňuje na kosenie aj pod zvodidlami či okolo prekážok ako sú cestné smerové stĺpiky alebo zvislé dopravné značenie. V zadnej časti traktora sa nachádza externý chladič hydraulického oleja pre zabezpečenie plnohodnotného výkonu prídavných zariadení bez obmedzenia, doplnený o externý fukár na čistenie komunikácie za traktorom po realizovaní kosenia, ktorý sa dá využiť bez potreby dodatočného personálu,“ vysvetlil Martin Samek, vedúci úsek správy a údržby ciest SC BSK.

Umiestenie predných prídavných zariadení umožňuje lepší a bezpečnejší prehľad o realizovanej práci v prednej časti stroja. Dvojrameno zase pomáha jedným traktorom robiť dva pracovné zábery v jednom slede s cieľom poskytnúť čo najväčší pracovný výkon. Tým pádom príde ku skráteniu času dopravných obmedzení a menšiemu spomaleniu dopravy.

Traktor ako nosič náradia je nadimenzovaný na výhľadové prídavné zariadenia ako napríklad fréza na zrezávanie nespevnených krajníc. Doplniť sa dá aj priečna zadná kefa, ktorá umožní čistenie vozoviek v extravilánoch a fréza na obnovovanie odvodňovacích priekop. Traktor disponuje výkonom 170 koní a je vybavený troma samostatnými hydraulickými okruhmi s rýchlospojkami pre bezproblémovú výmenu prídavných zariadení. Stroj má automatickú prevodovku a na obsluhu stačí jeden človek.

„Župný správca komunikácií SC BSK bude mať traktory k dispozícii na strediskách v Malackách a Senci. Prvé tohtoročné kosenie tak budú kolegovia zo stredísk realizovať už pomocou novej techniky. Celková suma obstaranej techniky dosiahla 594 000 eur,“ dodal Martin Samek.

Nakoľko sa na predné dvojrameno dajú umiestňovať prídavné zariadenia, plánuje SC BSK nosiče náradia doplniť o agresívnu kefu na čistenie dažďových žľaboviek, mulčovacej hlavy na odstránenie náletových drevín a nožnicovú hlavu na orezy kríkov a drevín.

 

Autor: (ts-BSK, Lucia Forman)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2020
Bratislavská župa zakladá novú cestársku spoločnosť
Regionálna správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja, a. s. (RSC BSK) má začať fungovať od budúceho roka. Na starosti bude mať správu, údržbu a rekonštrukciu ciest II. a III. triedy, mostov a miestnych komunikácií pre cestnú nemotorovú dopravu v kraji.
viac
10.03.2022
Župa opravuje cesty v okresoch Senec a Pezinok
Nový asfalt, vodorovné značenie ako aj vyššia bezpečnosť a komfort pre vodičov. To všetko prinesú opravy ciest II. a III. triedy, do ktorých sa pustil Bratislavský samosprávny kraj (BSK). V týchto dňoch prebiehajú opravy ciest vo Svätom Jure, v Bernolákove a Ivanke pri Dunaji.
viac
05.10.2022
Zimnú údržbu ciest v BBSK bude zabezpečovať nová technika za 8,5 milióna eur
Zimnú údržbu ciest v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) bude zabezpečovať nová technika za 8,5 milióna eur. Banskobystrická regionálna správa ciest (BBRSC) zmodernizovala štvrtinu vozového parku a na zimné obdobie má pripravené i dostatočné množstvo posypovej soli.
viac
31.01.2023
Vozový park Správy ciest KSK sa rozrastie o 81 kusov novej cestnej techniky
Vozový park Správy ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) sa rozrastie celkovo o 81 kusov novej cestnej techniky. Väčšinu z nich už jednotlivým strediskám odovzdali.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %