Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
16.10.2020 01:35

Bratislavská župa zakladá novú cestársku spoločnosť


Ilustračná snímka: (bsk).


Regionálna správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja, a. s. (RSC BSK) má začať fungovať od budúceho roka. Na starosti bude mať správu, údržbu a rekonštrukciu ciest II. a III. triedy, mostov a miestnych komunikácií pre cestnú nemotorovú dopravu v kraji.


O návrhu rokovalo dnešné (piatkové) župné zastupiteľstvo.

„Starostlivosť o regionálne cesty je priorita župy od nástupu nášho vedenia. Zdedili sme zložitý majetkový a právny problém týkajúci sa spoločnosti Regionálne cesty Bratislava (RCB), ktorý sme začali systémovo riešiť. Spoločnosť RCB sme dostali pod kompletnú manažérsku i vlastnícku kontrolu a schválili sme aj plán vysporiadania záväzkov. Dnes sa posúvame zase o krok ďalej. Chceme založiť novú cestársku spoločnosť na úrovni 21. storočia, ktorá bude efektívne, hospodárne a transparentne zabezpečovať starostlivosť o regionálne cesty. Nebude zaťažená problémami z minulosti a zároveň bude konkurencieschopná na trhu v rámci poskytovania služieb pre tretie osoby,“ vysvetlil predseda BSK Juraj Droba.

Župa v tomto roku zabezpečila vypracovanie analýzy optimálneho modelu efektívneho fungovania cestného hospodárstva. V rámci tejto analýzy boli posúdené všetky legislatívne prípustné varianty zabezpečovania správy a údržby ciest II. a III.  triedy na území kraja. Na realizáciu variantu, ktorý bol vyhodnotený v analýze ako najvhodnejší, bolo nutné okrem získania manažérskej kontroly pristúpiť aj k prevzatiu výlučnej majetkovej kontroly, a to formou odkúpenia celého 32-percentného podielu od minoritného akcionára za symbolických 0,1 eura. Spomínaná analýza uvádza, že optimálnym riešením je založenie novej obchodnej spoločnosti s výlučným vlastníctvom BSK, ktorá by zabezpečovala správu a údržbu ciest II. a III. triedy na základe novej zmluvy.

Nová akciová spoločnosť Regionálna správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja, a. s. by mala začať fungovať na prelome rokov 2020/2021 tak, aby bola kontinuálne zabezpečená starostlivosť o regionálne cesty vrátane zimnej údržby. Župa chce v rámci novej firmy čím skôr začať s investíciami do cestnej infraštruktúry v kraji.

Zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja rokovalo o vzniku novej cestárskej spoločnosti v piatok 16. októbra so začiatkom 9:00. Zastupiteľstvo po prvýkrát v histórii župy prebiehalo elektronicky. Poslanci hlasovali prostredníctvom systému, ktorý navrhli a vyvinuli zamestnanci BSK. Systém v premiére otestovali poslanci na spoločnom rokovaní komisií zastupiteľstva v stredu 14. októbra.

Autor: (Lucia FORMAN, BSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.09.2020
TTSK rokuje s ministerstvom dopravy o spoplatnení ciest II. triedy
Trnavský župan Jozef Viskupič sa v pondelok 21. septembra 2020 stretol so štátnym tajomníkom Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky Jaroslavom Kmeťom. Hlavnou témou rokovania bol zámer spoplatniť vybrané úseky ciest II. triedy pre nákladné vozidlá.
viac
14.10.2020
Opäť je možné elektronické rokovanie zastupiteľstiev
Združenie miest a obcí Slovenska koncom marca predložilo návrh novely zákona o obecnom zriadení na rozšírenie možností rokovania zastupiteľstiev.
viac
23.10.2020
Operatívna informácia k rokovaniam zastupiteľstiev
Združenie miest a obcí Slovenska sa intenzívne venuje usmerňovaniu a konzultáciám pre samosprávy vo vzťahu k organizovaniu a priebehu rokovaní obecných a mestských zastupiteľstiev v tomto náročnom období.
viac
03.11.2020
Zimnú údržbu ciest v TSK bude zabezpečovať 252 ľudí a 112 kusov techniky
Zimnú údržbu ciest v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) bude v nastávajúcom zimnom období zabezpečovať 60 posýpacích vozidiel, 27 nakladačov, 12 traktorov, osem snehových fréz, päť traktorov s posypom a v prípade mimoriadnej situácie aj 18 kusov zmluvnej techniky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %