Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
11.05.2021 11:35

Prvá jarná kosba v Liptovskom Mikuláši potrvá päť týždňov


Ilustračná snímka.


V Liptovskom Mikuláši spustili prvú jarnú kosbu. Mechanizmy a koscov čaká takmer sto hektárov plochy, začali od centra smerom k mestským častiam. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.


Kým pracovníci mestských Verejnoprospešných služieb (VPS) pokosia celé mesto, potrvá to približne päť týždňov. „Závisí to však aj od počasia. Do kosenia nasadili päť mechanizmov na väčšie plochy a sedem ľudí má na starosti ručné kosenie menších plôch a ťažšie dostupných miest. Mesto a mestské časti kosíme kompletne trikrát v roku. Niektoré parkové plochy či miesta v centre mesta, ktoré sú exponované z pohľadu návštevnosti, aj viackrát podľa potreby,” vysvetlil riaditeľ VPS Dušan Grešo.

Kosbe predchádzalo strojové bránenie, aby z pozemkov odstránili kamene alebo nečistoty. Ako dodala hovorkyňa, kosci myslia aj na motoristov. V blízkosti parkovísk použijú ochranné prostriedky, aby nepoškodili stojace vozidlá.

Tento rok pribudnú vo viacerých častiach mesta lúčne pásy, ktoré radnica doplní o rozmanitú kvetenu. „Nebudú kosené s cieľom vytvoriť pôvodné prírodné prostredie aj v zastavanom území. Pilotne takéto menšie plochy vyčleníme na Podbrezinách, v Palúdzke, na Nábreží či v Starom meste,” priblížila Čapčíková.

Lúčne pásy začnú vysádzať zamestnanci z úseku zelene VPS po oteplení pôdy. Tá by pri takejto výsadbe mala mať aspoň 15 stupňov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2020
Najviac peňazí z mestskej kasy má budúci rok ísť na školstvo
Rozpočet mesta Liptovský Mikuláš na budúci rok je už v príprave. Budú z neho financovať školstvo, miestne komunikácie aj odpadové hospodárstvo. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
24.05.2021
Prvé týždne skúšobného zberu kuchynského odpadu odhalili nedostatky
Prvé týždne skúšobného zberu kuchynského bioodpadu na vybraných uliciach najväčšieho liptovskomikulášskeho sídliska Podbreziny odhalili nedostatky v čistote triedenia. Obyvatelia do nádob vhadzujú kuchynský odpad aj s obalovými materiálmi.
viac
16.08.2021
Výzva na vytvorenie muralu v Liptovskom Mikuláši
V Liptovskom Mikuláši vyhlásili otvorenú výzvu na predkladanie umeleckých návrhov na mural v centre mesta, teda veľkoplošnú maľbu. Realizovať sa bude na hlavnej stene historickej budovy knižnice Gašpara Fejérpataky Belopotockého v priebehu jesene. Termín na predkladanie návrhov končí už 31. augusta.
viac
04.11.2023
V Liptovskom Mikuláši otvorili prvú komunitnú záhradu
Pestovanie ovocia a zeleniny na organickej báze aj aktívny odpočinok poskytne prvá komunitná záhrada v Liptovskom Mikuláši. Nachádza sa povyše separačnej haly na Podbrezinách a otvorili ju v týchto dňoch. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %