Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.05.2018 12:00

Prvá fáza rekonštrukcie pasáže zahájená


Komplexná rekonštrukcia tzv. pasáže, rozdeľujúcej mestský palác (Nám. sv. Mikuláša č. 5) a meštiansky dom na Nám. sv. Mikuláša č. 6, patrí v roku 2018 k najväčším plánovaným investíciám Mesta Stará Ľubovňa.


Mesto Stará Ľubovňa začína s komplexnou rekonštrukciou pasáže v pamiatkovej zóne. Tá sa uskutoční v dvoch fázach. Prvá fáza je zameraná na opravu existujúceho podchodu a zadnej časti mestského paláca.


Komplexná rekonštrukcia tzv. pasáže, rozdeľujúcej mestský palác (Nám. sv. Mikuláša č. 5) a meštiansky dom na Nám. sv. Mikuláša č. 6, patrí v roku 2018 k najväčším plánovaným investíciám Mesta Stará Ľubovňa. Z rozpočtu naň mestskí poslanci vyčlenili spolu 200 000 €. Mesto tiež reagovalo na výzvu Ministerstva kultúry SR v rámci dotačného programu Obnovme si svoj dom, kde prostredníctvom podprogramu Obnova kultúrnych pamiatok žiada dotáciu vo výške 49 350 €.

Komplexná rekonštrukcia pasáže sa uskutoční v dvoch fázach. Prvú z nich predstavuje vykonanie stavebných úprav odstraňujúcich narušený až havarijný stav podchodu mestského paláca v dôsledku vlhkosti a pôsobenia vodorozpustných solí v murovanej konštrukcii a v omietke. Sanáciou vlhkosti podchodu, obnovou fasády a spevnených plôch podchodu sa zaistí chodcom bezpečný prechod na Farbiarsku ulicu. „Keďže mestský palác predstavuje národnú kultúrnu pamiatku nachádzajúcu sa v pamiatkovej zóne mesta, zámerom rekonštrukcie je aj zachovanie jeho kultúrno-historickej hodnoty. Súčasťou opráv je preto aj obnova stolárskych, zámočníckych a kováčskych konštrukcií i výmena osvetľovacích telies v podchode, dotvárajúcich jeho výnimočný charakter,“ informuje Jana Smreková z Oddelenia výstavby, územného rozvoja a životného prostredia Mestského úradu v Starej Ľubovni.

Rekonštrukcia tiež zahŕňa opravy pavlače a obnovy severnej (zadnej) dvorovej časti fasády mestského paláca, ktorá je výrazne narušená. Tie spolu s obnovou spevnených plôch priľahlého dvora prispejú k vytvoreniu príjemného celkového vzhľadu historického objektu, viditeľného aj pri prechode plánovanou presklenou pasážou. Tá nadväzuje na klenby existujúceho podchodu. Novonavrhovaná pasáž s prehľadnou konštrukciou zabezpečí prirodzené osvetlenie, vytvorí nový, príjemnejší vzhľad a dodá harmonický kontrast historickej i modernej architektúry. Výstavba pasáže je však naplánovaná až v druhej fáze komplexnej rekonštrukcie. V týchto dňoch Mesto začína s jej prvou fázou, kedy je rekonštrukcia zameraná na spomínaný podchod. „Stavenisko bolo do rúk zhotoviteľa odovzdané 15. mája 2018. Ten v súčasnosti vykonáva všetky kroky potrebné k samotnému začatiu stavebných prác, dĺžka ktorých sa odhaduje na približne 3 mesiace. Počas tohto obdobia bude prechod podchodom pre chodcov obmedzený čiastočne alebo úplne, v závislosti od náročnosti vykonávaných stavebných prác,“ dodáva primátor mesta Ľuboš Tomko.

Rekonštrukcia pasáže zaistí bezproblémové a bezpečné prepojenie centra - Nám. sv. Mikuláša a ul. Farbiarskej, kde sídli Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, či Kino Tatra. Pozitívne ju však môžeme vnímať aj z pohľadu ďalšieho zatraktívnenia pamiatkovej zóny pre Staroľubovňanov i návštevníkov mesta.

Autor: (ts-Aleš Solár)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.03.2018
ZUŠ Jána Melkoviča čaká komplexná vonkajšia rekonštrukcia
Dnes, 15. marca 2018, Slovenská inovačná a energetická agentúra, ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia, doručila Mestu Stará Ľubovňa rozhodnutie o schválení nenávratného finančného príspevku vo výške 240 421 eur na rekonštrukciu ZUŠ Jána Melkoviča.
viac
19.08.2019
Brány zrekonštruovanej pasáže sú oficiálne otvorené
Komplexná rekonštrukcia pasáže predstavovala jednu z najvýznamnejších akcií Mesta Stará Ľubovňa, ktorej realizácia prebiehala počas minulého i tohto roka. Z dôvodu rozsahu a náročnosti jednotlivých prác sa uskutočnila v dvoch etapách.
viac
27.11.2021
Ľubovniansky hrad čaká rekonštrukcia za 800-tis. eur
Hrad nad mestom Stará Ľubovňa čaká rekonštrukcia za 800-tis. eur. Z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) sa má opraviť severovýchodné opevnenie a tiež jedno z nádvorí tejto národnej kultúrnej pamiatky.
viac
05.10.2022
Kraj opravil cesty a mosty v okrese Stará Ľubovňa za vyše 1,6 milióna eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) v Staroľubovnianskom okrese zrekonštruoval ďalších približne 6,5 kilometra (km) ciest a dva mosty. Na cestné akcie využil výlučne vlastné zdroje vo výške 1,6 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %