Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.08.2019 06:30

Brány zrekonštruovanej pasáže sú oficiálne otvorené


Klúč od brány zrekonštruovanej pasáže


Komplexná rekonštrukcia pasáže predstavovala jednu z najvýznamnejších akcií Mesta Stará Ľubovňa, ktorej realizácia prebiehala počas minulého i tohto roka. Z dôvodu rozsahu a náročnosti jednotlivých prác sa uskutočnila v dvoch etapách.


Prvá etapa prebiehajúca od mája do augusta 2018 zahŕňala rekonštrukciu podchodu a zadnej časti jedného z najvýznamnejších meštianskych domov pamiatkovej zóny - tzv. mestského paláca, ktorého súčasťou je aj pasáž. Stavebné práce v hodnote cca 54 856 € boli zamerané na odstránenie narušeného až havarijného stavu podchodu mestského paláca, ktorý vznikol v dôsledku vlhkosti a pôsobenia vodorozpustných solí v murovanej konštrukcii a v omietke. Rekonštrukcia tiež zahŕňala opravy pavlače a obnovy výrazne narušenej severnej (zadnej) dvorovej časti fasády mestského paláca. Uložená bola tiež veľkoformátová dlažba a prebehla i výmena výplní otvorov vrátane osadenia novej vstupnej dvojkrídlovej brány a dverí priľahlých objektov.

Začiatkom septembra 2018 odštartovala druhá etapa rekonštrukcie za takmer 230 000 €. Tá bola zameraná na vybudovanie architektonicky modernej presklenej časti nadväzujúcej na historické klenby podchodu. Jej konštrukcia pozostáva z oceľových stĺpov osadených v zvislom i priečnom smere, pričom nosná konštrukcia strechy je tvorená z oceľových oblúkov. Zastrešenie i opláštenie bočných stien je z priehľadného polykarbonátového materiálu, čím sa priestor prirodzene presvetlil. V celom objekte bola použitá veľkoformátová dlažba i automatické ovládanie LED osvetlenia. Vstupy do pasáže predstavujú brány na báze ocele, vyplnené dizajnovým pletivom, ktoré sa budú v nočných hodinách uzatvárať, pričom chránená je aj kamerovým systémom.

Stavebný ruch v pasáži definitívne utíchol 7. augusta tohto roku, kedy sa uskutočnilo odovzdanie staveniska stavebníkom. Aj napriek tomu, že sa obdobie realizácie prác z dôvodu nepriaznivých klimatických a poveternostných podmienok predĺžil z pôvodných 9 mesiacov na 11 mesiacov, výsledok je v porovnaní s pôvodným stavom pasáže skutočne významný. Od dnes, 14. augusta 2019, kedy primátor mesta Ľuboš Tomko oficiálne otvoril jej brány, je opäť prístupná verejnosti.

„Komplexnou rekonštrukciou pasáže sa nám podarilo vytvoriť krytý komunikačný priestor s prirodzeným presvetlením, čím sa vytvoril príjemnejší a pocitovo bezpečnejší prechod pre peších. Ten je pomerne frekventovaný, keďže spája Námestie sv. Mikuláša s Farbiarskou ul., kde sídlia významné objekty občianskej vybavenosti ako napr. Úrad práce sociálnych vecí a rodiny a Kino Tatra. Výsledkom rekonštrukcie však nie je len technické, ale aj estetické zlepšenie priestorov pasáže, ktorá bude slúžiť aj ako exteriérová galéria. V súčasnosti je tu totiž umiestnených osem historických fotografií mesta Stará Ľubovňa zachytených v priebehu 19. a 20. storočia,“ konštatuje Tomko.

Nový harmonický kontrast historickej i modernej architektúry pasáže sa tak od dnešného dňa stal dlhoočakávanou realitou, ktorá prispeje k zatraktívneniu pamiatkovej zóny v centre mesta.

Autor: (ts-MsÚ Stara Ľubovňa)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.03.2018
ZUŠ Jána Melkoviča čaká komplexná vonkajšia rekonštrukcia
Dnes, 15. marca 2018, Slovenská inovačná a energetická agentúra, ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia, doručila Mestu Stará Ľubovňa rozhodnutie o schválení nenávratného finančného príspevku vo výške 240 421 eur na rekonštrukciu ZUŠ Jána Melkoviča.
viac
27.05.2018
Prvá fáza rekonštrukcie pasáže zahájená
Mesto Stará Ľubovňa začína s komplexnou rekonštrukciou pasáže v pamiatkovej zóne. Tá sa uskutoční v dvoch fázach. Prvá fáza je zameraná na opravu existujúceho podchodu a zadnej časti mestského paláca.
viac
12.08.2019
Po komplexnej rekonštrukcii opäť otvoria pasáž z námestia
Po kompletnej rekonštrukcii onedlho mesto Stará Ľubovňa opäť sprístupní pasáž na Námestí sv. Mikuláša. Podľa primátora Ľuboša Tomka išlo o jednu z najvýznamnejších investičných akcií mesta, ktorú realizovali vlani a počas tohto roka.
viac
31.05.2021
Ľubovnianska nemocnica má nový urgent, operačné i pôrodné sály
Ľubovnianska nemocnica má za sebou rozsiahlu rekonštrukciu. V rámci projektu dobudovania jej kapacít a modernizácie infraštruktúry sa tu preinvestovalo 7 miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %