Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.05.2023 08:25

Projekt Živé rieky oživí takmer 350 kilometrov slovenských riek


Ilustračná snímka: (tasr).


Jeho cieľom je počas nasledujúcich desiatich rokov zlepšiť ekologický stav Dunaja, Hrona, Ipľa a Belej. Spúšťa ho Výskumný ústav vodného hospodárstva (VÚVH) v spolupráci s deviatimi partnerskými organizáciami zo Slovenska a Česka.


Informovali o tom štátny podnik Vodohospodárska výstavba a WWF (Svetový fond na ochranu prírody) Slovensko.

Veľký podiel na súčasnom stave vodných tokov majú podľa organizácií ich nevhodné úpravy a hydromorfologické zmeny, ako narušenia spojitosti riek, mokradí a biotopov. Pripravované aktivity budú v súlade s opatreniami tretieho Vodného plánu SR. Budú zamerané na prírode blízku obnovu riek, riečnych nív a lužných lesov prostredníctvom obnovy riečnych procesov.

"Konkrétne pôjde o opätovné pripojenie odrezaných bočných ramien, obnovu prirodzených riečnych brehov a odstraňovanie alebo spriechodňovanie migračných bariér brániacich pohybu vodných živočíchov a sedimentov vo vodných tokoch," povedala riaditeľka VÚVH Katarína Holubová.

Zdravo fungujúce toky poskytujú podľa organizácií množstvo benefitov od zlepšenia samočistiacej schopnosti riek a kvality podzemných vôd až po udržateľnú protipovodňovú ochranu. Doplnili, že ozdravenie riečnej siete je nevyhnutné pre rozumné zadržiavanie vody v krajine a zvyšovanie odolnosti voči suchu a zmene klímy.

Projekt podľa riaditeľky WWF Slovensko Miroslavy Plassmann otvára príležitosť modernej revitalizácii riečnych ekosystémov na Slovensku. "Je výnimočný nielen svojim progresívnym prístupom v oblasti zlepšovania ekologického stavu vôd, ale aj nadštandardnou spoluprácou medzi odbornými, štátnymi a neziskovými organizáciami," poznamenala s tým, že kladie dôraz aj na intenzívnu diskusiu s vlastníkmi a užívateľmi.

Dôležitá je spolupráca so Slovenským rybárskym zväzom, pre ktorý sú dôležité všetky aktivity na podporu populácií pôvodných druhov rýb. Jeho tajomník Bohuš Cintula oceňuje, že v projekte je naplánované spriechodnenie 15 bariér, čo pomôže migrácii rýb a biotopom závislým od vody.

Okrem VÚVH, Vodohospodárskej výstavby a WWF Slovensko sa na projekte podieľajú Ministerstvo životného prostredia SR, Slovenský vodohospodársky podnik, Štátna ochrana prírody SR, Bratislavské regionálne ochranárske združenie, občianske združenie Catchmeifyoucan, Fakulta rybárstva a ochrany vôd Juhočeskej univerzity v Českých Budejoviciach a Správa Tatranského národného parku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2016
V NP Muránska planina slávnostne otvorili obnovené turistické chodníky
V sobotu 25. júna sa v Terénnom informačnom stredisku Národného parku Muránska planina v sedle Burda konalo slávnostné otvorenie obnovených turistických chodníkov.
viac
24.02.2020
Nech chodníky ožijú
Program Živé chodníky podporí na jar 2020 obnovu a opravu značenia na turistických a cykloturistických trasách, ako aj obnovu studničiek v ich blízkosti. Program, ktorý podporuje Nadácia Ekopolis a značka Horalky od Sedity, už dvanásť rokov napomáha turistickej a cykloturistickej infraštruktúre.
viac
29.12.2020
Na zlepšenie území v NATURE 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur
Na zlepšenie stavu území sústavy NATURA 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur. Z komunitárnych zdrojov Európskej únie (EÚ) bude pochádzať takmer 10 miliónov eur.
viac
23.01.2023
Štvormiliónový projekt má zlepšiť stav druhov a biotopov chránených území
lepšiť stav druhov a biotopov v niektorých ekosystémoch chránených území má projekt za viac ako štyri milióny eur. Jeho realizátorom je Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR. Vyplýva to zo zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %