Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
11.07.2017 11:29

Projekt RegioAuto spolu so Slovenským Červeným krížom v Košiciach


Ilustračná snímka.


Červený kríž sa zrodil v srdci švajčiarskeho obchodníka Henryho Dunanta (1828-1910) dňa 24. júna 1859, po tom, čo na vlastné oči videl jednu z najkrvavejších bitiek storočia, bitku pri talianskom Solferine. Zhromaždil obyvateľov blízkych dedín a zorganizoval pomoc a starostlivosť pre ranených.


Jeho slová „Siamo tutti fratelli“ (všetci sme bratia) otvárali srdcia dobrovoľníkov, ktorí pomáhali všetkým raneným bez zisťovania, kto je priateľ a kto nepriateľ.

Jeho kniha  „Spomienka na Solferino“ mala veľký vplyv a návrhy z knihy dostali konkrétnu podobu - Červený kríž. 17. februára 1863 sa prvý krát zišiel výbor, ktorý prijal názov Medzinárodný výbor pre pomoc raneným. V roku 1876 sa práve z neho stal Medzinárodný výbor Červeného kríža.

V roku 1986 Červený kríž prijal nový názov: Medzinárodné hnutie Červeného kríža a Červeného polmesiaca  (niekedy sa ešte stále používa termín Medzinárodný Červený kríž).

V súčasnosti  tvorí celosvetovú sieť Hnutia Červeného kríža a Červeného polmesiaca 190 Národných spoločností, 200 miliónov dobrovoľníkov a 275 tisíc zamestnancov.

 „Jedným z hlavných poslaní Slovenského Červeného kríža je pomoc človeku v núdzi. V snahe napĺňať tento náš cieľ čo najlepšie, rozhodli sme sa popri iných našich aktivitách prevádzkovať aj prepravnú službu  vo forme sociálneho taxíka. Chceme tak pomôcť najviac ohrozeným skupinám obyvateľstva v našom regióne, a to zdravotne ťažko postihnutým, seniorom, chorým, ale napr. aj rodinám s deťmi, aby sa mohli rýchlo a dostupne dopraviť k zdravotníckym zariadeniam, ale napr. aj na kultúrne a spoločenské podujatia. 

Pri realizácii tohto zámeru nám výrazne pomohol projekt AV Mobility  RegioAuto – komunitná prepravná služba.  Považujeme ho za prelomový vo svojej oblasti, pretože môže výrazne prispieť k zlepšeniu sociálneho  prostredia a má mnohé ďalšie výhody, napr. bezplatný servis, pravidelné prehliadky vozidla, či poradenstvo. Zmluvný vzťah sme už potvrdili a začiatkom júna sme si prevzali prvé vozidlo ŠKODA Rapid, ktorým budeme prepravnú službu realizovať.  Ďakujeme!

Veríme, že táto spolupráca bude úspešná a pomôže nám skvalitniť život tým, ktorí sú na pomoc odkázaní“.

 Plne sa stotožňujeme so slovami a predstavami p. riaditeľky územného spolku SČK Košice – okolie Mgr. Heleny Kmetzovej. Držíme palce a myslíme si, že nielen preprava je bonusom, ale účasť priamo záchranára, je nenahraditeľnou devízou.

 

www.regioauto.sk                                                                                        www.avmobilita.sk

Autor: (regioauto.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.10.2020
Územný spolok SČK spustil Kurz opatrovateľského minima
Poskytnúť zariadeniam pre seniorov, zdravotníckym zariadeniam a zariadeniam sociálnych služieb náhradu v prípade výpadku odborného personálu je cieľom programu Kurz opatrovateľského minima.
viac
29.01.2021
Detská železnica v Košiciach prejde obnovou
Na historickej úzkorozchodnej železničke v Košiciach by mali pribudnúť nové vozne. V rámci cezhraničného projektu plánujú tiež rozsiahlejšiu opravu trate či kotla najstaršej prevádzkyschopnej úzkorozchodnej parnej lokomotívy U36 003.
viac
27.09.2021
KSK podporí z dotačnej schémy desiatky projektov, vyhlásil aj druhé kolo
Sumu 133.000 eur prerozdelí Košický samosprávny kraj (KSK) v rámci prvého kola výzvy dotačnej schémy. Podporu získalo dokopy 37 projektov.
viac
13.12.2021
Pre návštevníkov zoo vybudovali nový informačný systém
V Zoologickej záhrade Košice pribudol nový informačný systém, ktorý návštevníkom uľahčí orientáciu v areáli. Vybudovali ho v rámci cezhraničného projektu s podporou eurofondov s rozpočtom 32 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %