Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.11.2019 02:24

Projekt inteligentnej mestskej hromadnej dopravy v Žiline získal Cenu Rádia Slov


Ilustračná snímka z preberania ceny na ITAPA 2019


Cenu Rádia Slovensko na ITAPA 2019 získalo tento rok mesto Žilina za projekt inteligentnej mestskej hromadnej dopravy (MHD). Samospráva sa do súťaže zapojila s inovatívnymi riešeniami, ktoré by mali výrazne znížiť meškanie spojov a ušetriť pohonné hmoty.


O prvenstve rozhodli poslucháči Rádia Slovensko v hlasovaní, ktoré sa uskutočnilo na jeho internetovej stránke. V konkurencii piatich finalistov získal projekt mesta 634 hlasov.

Oceňovanie sa uskutočnilo dňa 12. novembra počas slávnostného večera v rámci kongresu ITAPA 2019, ktorý sa koná v Bratislave. „Cieľom projektu preferencie vozidiel mestskej hromadnej dopravy, ktorý sme na konferencii prezentovali, je zaistiť, aby žilinské trolejbusy a autobusy v čo najväčšej možnej miere dodržiavali cestovný poriadok a chodili v predpísaných intervaloch. Teší ma, že si naše smart riešenia všímajú aj odborníci a sme inšpiráciou pre ostatné slovenské samosprávy,“ uviedol primátor Peter Fiabáne.

Projekt inteligentnej MHD v Žiline riešila pre mesto spoločnosť ALAM. Systém funguje na princípe, že palubné jednotky vo vozidlách hromadnej dopravy aktívne komunikujú s radičom cestnej dopravnej signalizácie na križovatke. Radič v aktuálnom čase vyhodnotí, či ide spoj načas alebo mešká a podľa toho mu buď podrží signál zelenej, aby stihol prejsť alebo vodič dostane informáciu, že má počkať v zastávke. V opačnom prípade by sa zbytočne rozbiehal či brzdil a následne by stál v križovatke na červenú. Okrem toho, že sa šetrí čas a peniaze, viac sa chráni životné prostredie. Do projektu sú zapojené takmer všetky svetelné križovatky v meste.

ITAPA (Information Technologies and Public Administration - Informačné technológie a verejná správa) už 18 rokov prináša nové impulzy a inšpirácie pre slovenský eGovernment, pričom sa stala vrcholnou kongresovo-diskusnou platformou IT komunity. Medzinárodný kongres ITAPA, ktorý sa koná 12. a 13. novembra v Bratislave, je prezentáciou noviniek a aktuálnych trendov v oblasti IT a digitalizácie spoločnosti. Každoročne sa ho zúčastnia desiatky renomovaných prednášajúcich zo Slovenska i zahraničia, stovky hostí a významné média. Od roku 2014 je v rámci kongresu pravidelne vyhlasovaná aj Cena Rádia Slovensko, v ktorej môžu poslucháči rozhodnúť, ktorý z prihlásených inovatívnych projektov je podľa nich najužitočnejší.

Autor: Vladimír Miškovčík, hovorca mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2017
V Nových Zámkoch pokračujú v bezplatnej doprave žiakov
Žiaci základných škôl (ZŠ) a osemročného gymnázia, tried príma, sekunda, tercia, kvarta, v Nových Zámkoch budú môcť aj v tomto školskom roku cestovať do školy zadarmo.
viac
15.11.2017
Efektívnejšie a lacnejšie cestovanie prinesie integrovaná doprava
Žilinský samosprávny kraj intenzívne pracuje na projekte zavedenia integrovanej dopravy, ktorý počíta so spustením systému v roku 2019 v prvej etape na Kysuciach a Hornom Považí, následne v Turci, Liptove a na Orave.
viac
07.10.2018
Vaše smart riešenie môže zažiariť na Cene ITAPA
Máte praktický projekt, ktorý využíva IKT či prácu s dátami na to, aby zlepšoval život ľudí alebo zjednodušoval fungovanie inštitúcií? Prihláste ho do súťaže Cena ITAPA o najlepší projekt digitalizácie spoločnosti a dajte o ňom vedieť všetkým!
viac
13.04.2019
Vďaka elektrobusom je MHD v Žiline ekologickejšia
V decembri rozšírili vozidlový park Dopravného podniku mesta Žiliny (DPMŽ) dva nové elektrobusy. Žilinská mestská hromadná doprava je vďaka nim ekologickejšia a modernejšia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %