Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
08.07.2024 12:10

Prievidza zavádza zber použitých olejov a tukov


Ilustračná snímka, zdroj: Hlavné správy


Mesto Prievidza od júla zavádza zber použitých olejov a tukov z domácností. Povinnosť mu vyplýva zo zákona, opatrením sleduje sleduje i ochranu životného prostredia. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.


"Jedlý olej po využití v domácnostiach obyvatelia vylievajú vo väčšine prípadov do odpadových systémov, čo so sebou nesie množstvo negatív nielen pre životné prostredie," poznamenala Krajčiová.         

Medzi hlavné negatíva patrí podľa nej upchávanie odpadových rúr v domácnosti, ako aj v rámci kanalizácie a znížená kvalita odpadových vôd. "Vďaka triedenému zberu sa naopak znížia náklady na servis a údržbu kanalizačných sietí a zároveň sa znížia náklady na skládky odpadu," skonštatovala.         

Do triedeného odpadu patria všetky jedlé oleje a tuky, ktoré obyvatelia doma používajú pri príprave jedla. "Použité oleje a tuky stačí zliať do akejkoľvek PET fľaše, ktorú sú doma zvyknutí triediť. Plnú a dobre uzavretú PET fľašu odnesú do najbližšej označenej zbernej nádoby na triedenie oleja," popísala hovorkyňa mesta.         

Vo vytypovaných stojiskách samospráva rozmiestni zberné nádoby čiernej farby s oranžovým vekom s objemom 240 litrov. Ich konkrétne umiestnenie si obyvatelia môžu pozrieť na webovej stránke mesta Prievidza, prípadne na internetovej stránke triedimolej.sk alebo sa môžu informovať priamo na meste.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2016
Kam s použitým olejom z kuchyne?
Olej používame často v našich domácnostiach na prípravu rôznych chutných jedál. Po varení sa nám však naskytá otázka – Čo s použitým olejom? Kto je za jeho zber zodpovedný?
viac
11.11.2016
Tak sa na Slovensku zbiera použitý kuchynský olej z domácností
Vyše 29 ton použitého kuchynského oleja dosiaľ vyzbierali na čerpacích staniciach Slovnaftu od spustenia projektu v roku 2011.
viac
04.08.2021
Nitra pripravuje mobilný zber kuchynských tukov
Mesto Nitra pripravuje mobilné zbery kuchynského oleja a tuku. Novinku plánuje spustiť po prázdninách, prvý zber sa bude konať 10. a 11. septembra.
viac
17.01.2023
Za minulý rok v meste vytriedili 1500 kilogramov použitého oleja
Zberová spoločnosť za minulý rok vytriedila v Handlovej 1500 kilogramov použitého oleja, ktorý  Handlovčania odovzdali do nádob. Jeden obyvateľ tak dokázal vyseparovať za rok 1,3 kilogramu tejto suroviny. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %