Utorok 21.05.2024
Dnes má meniny 
Zina
°C
28.03.2022 08:25

Pri Ružovom parku odhalili vykopávky ďalšiu časť barbakanu


Na snímke múry stredovekého barbakanu pri Okresnom súde v Trnave. Snímka zdroj: (tasr).


Ďalšiu časť fortifikačného systému Trnavy – barbakanu objavili archeológovia pri prácach na obnove Ružového parku na Streleckej ulici.


Ide podľa archeológa Krajského pamiatkového úradu Trnava Petra Grznára o pomerne rozsiahlu stavbu, ktorá bola vybudovaná v 16. storočí z dôvodu narastajúceho nebezpečenstva zo strany Osmanskej ríše.

Barbakan bol predsunutým opevnením, ktorého úlohou bolo sťažiť prípadným útočníkom prístup k najzraniteľnejšej časti každého opevnenia - bráne. Zamedzovalo priamemu čelnému útoku, pretože prístupová cesta do mesta sa v ňom lomila približne v 90-stupňovom uhle. Aktuálny nález muriva sa nachádza južne od prezentácie Dolnej brány v blízkosti vyústenia Streleckej ulice. „Na to, aby sme poznali celý pôdorys barbakanu, ktorý by umožňoval jeho prezentáciu, je však potrebný ďalší výskum,“ uviedol Grznár.

Možnosť nazrieť o kúsok južnejšie od náznakovej rekonštrukcie poskytli podľa vedúceho archeologického výskumu Andreja Žitňana výkopové práce stavby. Ďalšia sa naskytne v čase, keď sa bude realizovať prestavba nadväzujúceho Námestia SNP, na ktorú sa radnica pripravuje už niekoľko rokov a ktorá počíta s vizualizáciou barbakanu. „Nález je dôkazom, že murivo barbakanu nebolo celé zničené, ani novodobými zásahmi,“ uviedol Žitňan.

Dolnú bránu trnavských stredovekých hradieb zbúrali na začiatku roku 1819 pre potreby rozrastania mesta a aj pre jej zlý stav. „Nejakých 100 rokov predtým rozobrali barbakan,“ konštatoval Žitňan. Nikto presne nevedel, čo sa z toho zachovalo. „Teraz máme časť barbakanu zameranú a zadokumetovanú. Okrem toho sa našla aj sústava kanálov, odvádzajúcich vodu,“ doplnil.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2020
Obec plánuje obnoviť hrad s vyhliadkou na veži cez eurofondy
V obnove hradu Slanec chce rovnomenná obec v okrese Košice-okolie pokračovať s využitím eurofondov. O nenávratný finančný príspevok v sume zhruba 250 000 eur požiadala v rámci cezhraničného projektu, aktuálne čaká na jeho schválenie.
viac
16.11.2020
Na pozemku pri synagóge sa našli stopy keltského osídlenia
Na mieste terajšieho roky opusteného ihriska pri synagóge na Halenárskej ulici v Trnave má vzniknúť nový mestský oddychový priestor. Pred začatím stavebných úprav sa na potenciál územia pozreli archeológovia.
viac
25.01.2023
V Starom parku sa naplno rozbehli práce na jeho revitalizácii
V nitrianskom mestskom Starom parku sa naplno začala jeho obnova. Zhotoviteľ si prevzal stavenisko ešte koncom minulého roka. Po jeho oplotení sa v posledných dňoch začali búracie práce a aj úprava zelene.
viac
14.09.2023
Rozvojová agentúra obnoví Coburgovský park, získala na to vyše 845-tis. eur
Coburgovský park v Pohorelskej Maši, časti obce Pohorelá, ktorý je súčasťou vznikajúcej kultúrnej trasy Coburgovská železná cesta, sa dočká revitalizácie. Projekt realizuje Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorá na tento účel získala vyše 845.000 eur z plánu obnovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %