Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.05.2020 08:40

Pri otváraní škôl musia doladiť jednotlivé detaily a špecifiká


Ilustračná snímka.


Pri otváraní škôlok a škôl sa musia doladiť jednotlivé detaily a špecifiká. Diskusie s tímom epidemiológov a odborníkmi v tejto súvislosti naďalej pokračujú, uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.


„Keďže ide o dôležitý krok, musíme si byť na 100 percent istí, že rozhodnutie bude správne a dobre nastavené, a preto musíme doladiť jednotlivé detaily a špecifiká. Naďalej platí, že musíme sledovať aj vývoj situácie u nás, ale aj v okolitých štátoch,” poznamenal minister školstva. Rezort školstva zároveň poukázal, že v jednotlivých krajinách Európskej únie postupne otvárajú školské zariadenia, avšak za prísnych hygienických a bezpečnostných opatrení. O tom, či budú školy otvorené aj na Slovensku, sa rozhodne v pondelok 18. mája, potvrdil to premiér Igor Matovič. Zároveň avizoval, že aj keď sa školy a materské školy otvoria, budú dobrovoľné.

Väčšina krajín Európskej únie už ohlásila termín, v ktorom obnoví vyučovanie a umožní deťom návrat do škôl. Z analýzy ministerstva školstva vyplýva, že Dánsko začalo s postupným otváraním školských zariadení 15. apríla, Rakúsko a Nemecko od 4. mája. Francúzsko, Holandsko, Švajčiarsko otvorili prvé školy tento týždeň a ešte pred koncom mája vyučovanie v školách obnovia vo Fínsku či Belgicku. Veľká Británia otvorí základné školy najskôr od 1. júna.

V Nemecku najprv otvoria materské školy pre deti v posledných ročníkoch a podobne základné školy pre žiakov, ktorí sa pripravujú na prechod na vyšší stupeň vzdelania. Otváranie ostatných ročníkov základných škôl je podmienené ďalším ústupom vírusu. Nižšie ročníky materských škôl či stredné školy už Nemecko pred septembrom neplánuje otvoriť. Z analýzy vyplýva, že v Rakúsku otvorili školy pre žiakov končiacich stredné školy, v pondelok 18. mája by sa mali do škôl vrátiť žiaci základných škôl a študenti nižších ročníkov stredných škôl. Vo Veľkej Británii otvoria základné školy najprv pre deti v materských školách, v prípravných triedach pred nástupom na základnú školu a tiež v prvom a v šiestom ročníku základných škôl.

Medzi ochranné opatrenia, ktoré sprevádzajú otváranie škôl vo väčšine krajín patrí pravidelná a častá dezinfekcia a znižovanie koncentrácie ľudí na jednom mieste. Pracovníci dánskych škôl napríklad dozerajú na to, aby si žiaci umývali ruky najmenej každé dve hodiny, pred jedlom aj po jedle, po zakašľaní či po kýchnutí. Škola pravidelne dvakrát denne dezinfikuje povrchy, ako sú kľučky, kohútiky či stoly. V materských školách sa dezinfikujú aj hračky. Deti s príznakmi ochorenia, hoci aj miernym nachladnutím musia ostať doma. O ochorení musia rodičia informovať aj školu. Dánske školy fungujú v režime týchto nariadení už vyše dva týždne a úrady zatiaľ nezaznamenali nárast počtu nakazených obyvateľov v krajine.

Školy a školské zariadenia sú z dôvodu šírenia nového koronavírusu na Slovensku zatvorené od marca. Počas mimoriadneho prerušenia vyučovania v školách sa vzdelávanie realizuje dištančnou formou.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2020
Viaceré mestské časti pristúpili k otvoreniu detských ihrísk a parkov
Niektoré bratislavské mestské časti začínajú po uvoľnení protiepidemiologických opatrení súvisiacich s novým koronavírusom s otváraním detských ihrísk a parkov. Sú však aj také samosprávy, ktoré k takémuto kroku zatiaľ nepristupujú.
viac
19.08.2020
Školy sa budú od septembra riadiť troma fázami
Školy sa budú od nového školského roka 2020/2021 riadiť troma fázami. Zelená fáza bude bezpečná, oranžová sa zavedie pri podozrení na nový koronavírus u jedného žiaka alebo zamestnanca školy.
viac
18.11.2020
B. Gröhling: V súvislosti s návratom detí do škôl sa stretneme s epidemiológmi
V súvislosti s návratom detí do škôl sa vedenie ministerstva školstva stretne s epidemiológmi vo štvrtok 19. novembra.
viac
12.08.2022
Školy budú fungovať bez zásadných covidových obmedzení
V blížiacom sa novom školskom roku 2022/2023 budú školy fungovať ako v čase pred pandémiou ochorenia COVID-19, a to bez zásadných obmedzení. Do lavíc zasadnú žiaci bez nutnosti nosenia rúšok a respirátorov, izolácia bude len pre pozitívnu osobu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %