Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
31.03.2023 07:45

Prezidentka: Samosprávy považujem za kľúčový prvok fungovania štátu


Na snímke sprava prezidentka Zuzana Čaputová, druhý viceprimátor Bardejova Peter Petruš a farár Rímskokatolíckej farnosti sv. Egídia Marek Kreheľ pred Bazilikou sv. Egídia na Radničnom námestí 30. marca 2023 v Bardejove. Snímka zdroj: (tasr).


Samosprávy považujem za kľúčový prvok fungovania nášho štátu. Krízy boli toho úplne jasným dôkazom. Po štvrtkovom stretnutí so starostami okresu Bardejov to povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová.


V rámci návštevy regiónu navštívila i Baziliku sv. Egídia na Radničnom námestí a zrekonštruovaný františkánsky kláštor zo 14. storočia.

Hlava štátu debatovala so starostami a zástupcami miestnych samospráv o tom, čo samosprávy trápi. Rozprávali sa aj o energetickej kríze, o schéme kompenzácií nákladov na energie. "Som rada, že sa tie veci pohli trochu dopredu, že schémy, ktoré sa pripravujú pre samosprávy, a finančná pomoc napredujú. Budúci týždeň je ďalšie stretnutie predsedu vlády so samosprávami. Budem sa zaujímať o jeho výsledok, pretože to považujem za potrebné," uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Na otázku, čo by pomohlo rozvoju východného Slovenska, odpovedala, že často sa na stretnutiach spomína infraštruktúra a dobudovanie cestného prepojenia. "Každá vláda to má síce v programe, ale v budovaní diaľnic a cestných prepojení sa nám príliš nedarí. Keď som konkrétne v Bardejove, tak pani viceprimátorka ma informovala, že finančné prostriedky, ktoré každoročne plynuli sem na rekonštrukciu pamiatok, boli v poslednom období stopnuté. Je to zrejme veľká škoda, pretože je evidentné na tomto meste, že tie finančné prostriedky boli využívané účelne," doplnila Čaputová.

Bardejov prezidentka označila za krásne historické mesto a vyzdvihla starostlivosť samosprávy o kultúrne dedičstvo. "Je to naozaj perla tohto územia Slovenska a pripomínam všetkým ľuďom na Slovensku, ktorí tu neboli alebo neboli tu dávnejšie, aby sem zavítali, pretože je čo pozerať," skonštatovala Čaputová.

Následne prezidentka navštívila súkromnú obuvnícku firmu. Popoludní sa v Prešove stretla so zástupcami samosprávy a absolvovala diskusiu s aktívnymi občanmi. Večer strávila v košickej filharmónii, kde ju  sprevádzal bývalý prezident SR Rudolf Schuster.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2019
Profil prezidentky SR Zuzany Čaputovej
Zuzana Čaputová sa ujala prezidentského úradu 15. júna. Ústavou predpísaný sľub zložila počas slávnostnej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) v sobotu 15. júna v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave.
viac
16.08.2019
Prezidentka navštívila prvé krajské mesto – Žilinu
Počas návštevy mesta zavítala prezidentka na Úrad Žilinského samosprávneho kraja. Následne smerovali jej kroky na stretnutie so žilinským primátorom a zástupcami mesta. V úvode stretnutia vyzdvihol primátor skutočnosť, že sa Zuzana Čaputová stala historicky prvou dámou na čele slovenského štátu.
viac
03.06.2021
Prezidentka navštívila sociálny podnik BBSK v Rovňanoch
Agro-drevinový sociálny podnik, ktorý v Rovňanoch zriadil Banskobystrický samosprávny kraj, navštívila včera prezidentka Zuzana Čaputová. Hlavnou témou stretnutia bolo zamestnávanie znevýhodnených a aktivity, ktoré kraj v tejto oblasti v regióne vyvíja.
viac
19.10.2023
SIEA: Hľadajú ľudí, ktorí chcú pomáhať svojim regiónom
V Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre hľadajú ľudí, ktorí chcú pritom svojim regiónom pomôcť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %