Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
31.03.2023 07:45

Prezidentka: Samosprávy považujem za kľúčový prvok fungovania štátu


Na snímke sprava prezidentka Zuzana Čaputová, druhý viceprimátor Bardejova Peter Petruš a farár Rímskokatolíckej farnosti sv. Egídia Marek Kreheľ pred Bazilikou sv. Egídia na Radničnom námestí 30. marca 2023 v Bardejove. Snímka zdroj: (tasr).


Samosprávy považujem za kľúčový prvok fungovania nášho štátu. Krízy boli toho úplne jasným dôkazom. Po štvrtkovom stretnutí so starostami okresu Bardejov to povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová.


V rámci návštevy regiónu navštívila i Baziliku sv. Egídia na Radničnom námestí a zrekonštruovaný františkánsky kláštor zo 14. storočia.

Hlava štátu debatovala so starostami a zástupcami miestnych samospráv o tom, čo samosprávy trápi. Rozprávali sa aj o energetickej kríze, o schéme kompenzácií nákladov na energie. "Som rada, že sa tie veci pohli trochu dopredu, že schémy, ktoré sa pripravujú pre samosprávy, a finančná pomoc napredujú. Budúci týždeň je ďalšie stretnutie predsedu vlády so samosprávami. Budem sa zaujímať o jeho výsledok, pretože to považujem za potrebné," uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Na otázku, čo by pomohlo rozvoju východného Slovenska, odpovedala, že často sa na stretnutiach spomína infraštruktúra a dobudovanie cestného prepojenia. "Každá vláda to má síce v programe, ale v budovaní diaľnic a cestných prepojení sa nám príliš nedarí. Keď som konkrétne v Bardejove, tak pani viceprimátorka ma informovala, že finančné prostriedky, ktoré každoročne plynuli sem na rekonštrukciu pamiatok, boli v poslednom období stopnuté. Je to zrejme veľká škoda, pretože je evidentné na tomto meste, že tie finančné prostriedky boli využívané účelne," doplnila Čaputová.

Bardejov prezidentka označila za krásne historické mesto a vyzdvihla starostlivosť samosprávy o kultúrne dedičstvo. "Je to naozaj perla tohto územia Slovenska a pripomínam všetkým ľuďom na Slovensku, ktorí tu neboli alebo neboli tu dávnejšie, aby sem zavítali, pretože je čo pozerať," skonštatovala Čaputová.

Následne prezidentka navštívila súkromnú obuvnícku firmu. Popoludní sa v Prešove stretla so zástupcami samosprávy a absolvovala diskusiu s aktívnymi občanmi. Večer strávila v košickej filharmónii, kde ju  sprevádzal bývalý prezident SR Rudolf Schuster.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2019
ÚMS vyzve prezidentku Z. Čaputovú, aby nepodpísala novelu zákona o dani z príjmu
Únia miest Slovenska požiada prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala novelu zákona o dani z príjmu z dielne poslancov strany Most-Híd vedených Bélom Bugárom, ktorú dnes schválila Národná rada SR.
viac
13.11.2020
ZMOS plánuje do konca roka predstaviť plán modernizácie samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) plánuje do konca roka predstaviť plán modernizácie samosprávy. Predseda ZMOS-u a primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger o tom informoval po štvrtkovom stretnutí predstaviteľov združenia s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.
viac
03.06.2021
Prezidentka navštívila sociálny podnik BBSK v Rovňanoch
Agro-drevinový sociálny podnik, ktorý v Rovňanoch zriadil Banskobystrický samosprávny kraj, navštívila včera prezidentka Zuzana Čaputová. Hlavnou témou stretnutia bolo zamestnávanie znevýhodnených a aktivity, ktoré kraj v tejto oblasti v regióne vyvíja.
viac
30.11.2021
ZMOS sa obrátil na hlavu štátu aj generálneho prokurátora
Združenie miest a obcí Slovenska koncom minulého týždňa principiálne odmietlo spornú poslaneckú novelu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorá zo samospráv vytvára bezmocného sponzora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %