Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
27.04.2022 07:45

Prezidentka: Samosprávam by pomohlo zastropovanie cien energií


Na snímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová sa rozpráva s občanmi mesta v Prešove 26. apríla 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Nový stavebný zákon, ktorý je v procese schvaľovania, bol jednou z tém utorkového stretnutia prezidentky SR Zuzany Čaputovej so zástupcami mestskej a krajskej samosprávy v Prešove. Venovali sa i téme realizovaných investičných akcií a zvyšovaním cien.


Samosprávy sa z dôvodu zdražovania môžu dostať do problémov, keďže verejné obstarávania realizovali s pôvodnými cenami.

"Po návrate do Bratislavy chcem rokovať s predsedom Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), aby usmernením bolo možné 'dodatkovať' existujúce zmluvy, ktoré by zohľadnili už prebehnuté verejné obstarávania a zohľadnili by nárast cien energií alebo stavebných materiálov," uviedla Čaputová.

Podľa predsedu PSK Milana Majerského rast cien môže ohroziť realizáciu niektorých investičných akcií. Zatiaľ nezrušili žiadnu z nich. Primátorka Prešova Andrea Turčanová požiadala prezidentku, aby sa zasadila o reguláciu cien energií pre samosprávy. "Ceny energií v našich školách a mestských budovách sa zvýšili a nikto ani ministerstvo hospodárstva negarantuje stropy. Podarilo sa to v sociálnych zariadeniach, ale, žiaľ, nie v ostatných mestských zariadeniach, ktoré spravujeme ako samospráva," povedala Turčanová.

Samosprávy podľa hlavy štátu prevádzkujú množstvo školských zariadení a zastropovanie cien energií by bolo niečo, čo by im veľmi pomohlo. "Je to téma na rokovanie s ministrom hospodárstva," skonštatovala.

Témou pondelkového (25. 4.) i utorkového rokovania so zástupcami samospráv bol i stavebný zákon, ktorý je v parlamente. "Z mojej strany určite budem veľmi prísne strážiť rovinu ústavnosti a súladu s medzinárodnými dohovormi aj pri tejto norme," povedala Čaputová.

Zástupcovia samospráv sa vyjadrili aj k neobsadeným pracovným miestam na trhu, ktoré môžu obsadiť ľudia z Ukrajiny. "Najmä ženy, Ukrajinky, môžu tieto miesta obsadiť a už sa to aj deje. Veľmi úspešne sa zaraďujú do pracovného procesu vrátane absentujúcich miest, ako sú ambulantní lekári, takže je s tým aj dobrá skúsenosť," doplnila prezidentka.

Prezidentka od pondelka do piatka (29. 4.) úraduje z regionálneho pracoviska prezidentskej kancelárie v Košiciach. Okrem stretnutia so zástupcami krajskej a miestnej samosprávy prezidentka v Prešove navštívila Strednú odbornú školu gastronómie a služieb, ako aj závod na výrobu prevodoviek v Haniske. V programe má aj návštevu vojenského výcvikového priestoru v Kamenici nad Cirochou – Valaškovciach.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2020
Prezidentka: K samosprávam sa treba správať ako k partnerom
Samosprávy sú kľúčovým faktorom pri správe vecí verejných, čo sa ukázalo aj pri nedávnom celoplošnom testovaní na COVID-19. Po stretnutí so zástupcami Únie miest Slovenska (ÚMS) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to vo štvrtok vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová.
viac
13.11.2020
ZMOS plánuje do konca roka predstaviť plán modernizácie samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) plánuje do konca roka predstaviť plán modernizácie samosprávy. Predseda ZMOS-u a primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger o tom informoval po štvrtkovom stretnutí predstaviteľov združenia s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.
viac
13.07.2021
Prezidentka diskutovala s oravskými primátormi najmä o dopravných problémoch
Meškajúce diaľničné prepojenie Slovenska s Poľskom a nedokončená rýchlostná cesta R3 tvorili najväčšiu časť diskusie primátorov Dolného Kubína, Námestova, Tvrdošína a Trstenej s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Povedala to v pondelok po stretnutí so zástupcami samospráv v Dolnom Kubíne.
viac
18.01.2022
Samosprávy majú byť partnerom štátu pri témach, ktoré sa ich týkajú
Samosprávy by mali byť váženým partnerom štátu pri rozhodovaní o témach, ktoré sa ich bezprostredne týkajú. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla počas pondelkového prijatia zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), Únie miest Slovenska (ÚMS) a združenia samosprávnych krajov SK8.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %